Otrava din PET: cum ne poate îmbolnăvi de cancer un recipient de plastic refolosit

PET-urile sunt periculoase, mai ales când sunt refolosite   FOTO Florentin Coman Recipientele din polietilenă tereftalat, cunoscute românilor cu denumirea prescurtată PET, sunt folosite în mod curent de toată lumea în orice împrejurare. Uşoare şi incasabile, acestea au înlocuit cu succes recipientele clasice, din sticlă, atât în preferinţele comercianţilor cât şi în preferinţele consumatorilor. Din păcate, riscurile pe care le presupun PET-urile pentru sănătate sunt adesea ignorate.
Otrava din PET: cum ne poate îmbolnăvi de cancer un recipient de plastic refolosit
Studii recente au demonstrat faptul că apa îmbuteliată în sticle de plastic se transformă într-o adevărată otravă, având o mare concentraţie de bacterii nocive, atunci când este expusă constant razelor solare. Deşi incoloră şi cu aspect cristalin, apa conţine microorganisme ce se dezvoltă în ritm exponenţial. Printre altele, apar culturi de Cyptosporidium care sunt  responsabile pentru 25% din cazurile de greaţă, diaree, febră şi care, pentru bătrâni şi copii, pot fi fatale.
În plus, plasticul ambalajului ţinut la temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius eliberează o serie de substanţe toxice, cum ar fi bisfenol A, despre care cercetări efectuate în Statele Unite ale Americii au demonstrat că este cancerigenă. „Bifenolul eliberat de PET-urile expuse la soare provoacă tulburări hormonale care duc la boli endocrine, infertilitate la femei, dezvoltarea precoce a glandelor mamare la copii.
Dacă sunt îngheţate, ambalajele de tip PET mai pot elibera şi dioxină, o substanţă toxică, dăunătoare organismului uman”, spune medicul brăilean Mihaela Tite. Aceasta precizează că recipientele de plastic sunt cu atât mai nocive cu cât sunt refolosite. “Dacă le spălăm cu apă fierbinte sau le încărcăm cu lichide fierbinţi, cum ar fi ceaiul, aceste ambalaje din plastic vor elimina tot felul de substanţe nocive”, precizează medicul Tite.
Specialiştii spun că substanţele din structura sticlelor de plastic se transferă foarte uşor în lichidele cu care intră în contact. “Aceste substanţe au impact negativ asupra ficatului, rinichilor, inimii, culminând cu probleme de oncologie”, afirmă şi medicul generalist Marian Baciu. Acesta sfătuieşte populaţia să evite folosirea recipientelor şi ambalajelor de plastic şi să păstreze băuturile şi alimentele în vase din sticlă sau metal. De asemenea, trebuie folosite tacâmuri din lemn sau metal, iar alimentele procesate nu trebuie învelite în plastic.
Nocive şi pentru sănătatea umană şi pentru mediul înconjurător
“Chiar şi detergenţii ambalaţi în pungi de plastic ar trebui evitaţi. În ultima perioadă am observat o creştere a numărului de alergii dermatologice provocate de detergenţii ţinuţi în pungi de plastic. Aceste pungi cu detergenţi stau în depozite perioade îndelungate, probabil sunt expuse şi acţiunii razelor solare, iar asta duce la eliminarea unor substanţe nocive în produsul care în final este folosit la spălarea hainelor.
De aici, ajunge pe piele şi provoacă aceste alergii dermatologice”, a mai precizat doctorul Baciu. PET-urile sunt nocive nu doar pentru sănătatea umană ci şi pentru mediul înconjurător. “Nocivitatea pentru mediu a PET-urilor abandonate  constă în principal în faptul că nu sunt biodegradabile, deci rămân în mediu pentru o perioadă foarte mare de timp”, spune Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila.
Acesta subliniază faptul că nu este recomandat ca PET-urile să fie refolosite după ce sunt golite de conţinutul iniţial. “Impactul ambalajelor din PET asupra sănătăţii umane este legat de eliberarea de substanţe chimice, cancerigene, mai ales sub influenţa căldurii. Cu atât mai mult nu e recomandat să fie reutilizate întrucât acestea, datorită structurii materialului, nu pot pot fi curăţate bine de conţinutul iniţial, deja degradat”, mai precizează specialistul din cadrul APM.
Sursa : adevarl.ro

10 tipuri de oameni toxici care trebuie evitați

Oamenii ne afectează mai mult decât orice alt factor extern. Ei sunt extrem de neprevizibili, misterioşi şi palpitanţi – cel puţin unii din ei. Mai sunt şi alte tipuri de persoane…
16896
Sunt oamenii mai mult toxici decât valoroşi. Dacă îţi doreşti o viaţă cât mai bună, ar trebui să te înconjori cu oameni de calitate.
Cel mai important este să eviţi oamenii toxici care îţi vor face viaţa grea. Oamenii puternici înţeleg atât importanţa, cât şi influenţa unui om asupra altuia.
Oamenii puternici nu sunt nici perfecţi, nici imbatabili. Până şi cei mai puternici pot cădea.  Important este să ştii să îi eviţi pe cei mai răi dintre cei răi.
1. Cei mândri
Cei ce simt nevoia de a se da în spectacol încearcă de fapt să compenseze anumite lipsuri şi să îşi demonstreze că au şi ei o oarecare valoare. Din păcate pentru ei, tocmai prin comportamentul acesta se reflectă valoarea lor atât de scăzută.
Mândria şi dorinţa de a-i face pe restul invidioşi este pierdere de timp, doar dacă nu cumva eşti atât de disperat de a-ţi demonstra ceva, încât eşti gata să sacrifici fericirea altora. Oamenii de acest gen sunt cel mai bine de evitat.
2. Cei proşti
Nu vorbim despre cei care sunt atât de proşti de dau în gropi; vorbim despre cei a căror prostie este consecinţa unui ego imens şi a unei stări de ignoranţă voluntară.
Majoritatea dintre noi cunoaştem cel puțin 2-3 persoane „proaste”, care iau încontinuu decizii greşite fără a învăţa vreodată din ele. Ei nu fac aceeaşi greşeală o dată sau de două ori, o fac de zeci de mii de ori, doar ca să fie siguri.
3. Lipitorile
Crescând, am avut fiecare câte un prieten care era mereu falit şi nu refuza niciodată un „împrumut”. Când prietenii noştri trec prin perioade dificile, avem datoria de a-i ajuta, însă nu când această nevoie de ajutor este constantă iar prietenii nu fac niciun efort pentru a-şi ameliora situaţia. Nu e bine ca cineva să trăiască de pe urma ta.
4. Leneşul
Lenea e o boală, una foarte contagioasă de altfel. Oamenii leneşi îi determină şi  pe cei din jurul lor să îmbrăţişeze lenea ca stil de viaţă.
Oamenii puternici nu sunt imbatabili. Petrece timp în jurul unui leneş şi vei observa o scădere drastică a productivităţii.
5. Oricine trăieşte cu mentalitatea YOLO (Trăieşti doar o dată)
Înţelegerea faptului că ai o singură viaţă îţi poate oferi o perspectivă. Ar trebui chiar să îţi pună viaţa în perspectivă. Dar cumva, societatea a reuşit să corupă această gândire.
Acum YOLO înseamnă a te droga, îmbăta, a lua decizii stupide şi poate chiar a muri între timp. Semnificaţia originală a acestei zicale nu este de a face lucruri fără rost.
YOLO însemna a face fiecare moment să conteze, făcând ceva însemnat, ceva folositor. YOLO: ai o singură şansă; nu o irosi.
6. Vorbe mari. Fapte mărunte.
Cei care îşi ocupă tot timpul vorbind petrec foarte puţin timp făcând şi altceva. Cei puternici nu se obosesc să dea din gură toată ziua. Ei tac şi fac. Vorbăreţii, în schimb, nu au altceva decât nişte vorbe goale…
7. Cei depresivi
Nu vorbim despre cei cu o problemă reală, psihologică, ci despre cei care se comportă de parcă ar avea una. Cu toţii îi cunoaştem pe aceia care se compătimesc constant, şi se plâng mereu că viaţa-i grea şi n-au noroc.
Ghinionul nu este o circumstanţă permanentă. Ghici a cui e vina că viaţa ta e nasoală? În mare parte, chiar a ta.
Nu sta în preajma „depresivilor” decât dacă vrei să devii unul din ei.
8. Cei ce nu îşi părăsesc zona de comfort
Dacă ne dorim o viaţă plină de aventuri, trebuie să îi lăsăm în urmă pe cei monotoni. Toţi oamenii pe care îi cunoşti sunt doar o companie de drum, niciunul nu rămâne pe veci lângă tine. Vor sta alături fie ani, fie secunde.
Persoanele care rămân langă tine mult timp îţi influenţează viaţa mai mult decât ai putea vreodată să realizezi. Dacă eşti dispus să-ţi părăseşti zona de comfort des, înconjoară-te cu persoane la fel ca tine.
8. Cei ce nu visează
Oamenii care nu visează nu trăiesc. În viaţă trebuie să crezi că lucrurile se vor îndrepta spre bine, nu doar pentru tine, ci și pentru toţi. Ceea ce ne face umani este tocmai capacitatea de a visa şi a spera că totul va fi bine.
Cei ce nu visează nu te vor lăsa nici pe tine să o faci sau vor face tot ce le stă în putinţă să-ţi demonstreze că visele tale sunt doar…vise.
10. Cei ce nu cred în sine
Mai răi decât cei ce nu visează sunt cei care o fac însă nu au credinţa că îşi pot transforma visele în realtate. Cei ce nu au încredere în propriile forţe nu vor realiza nimic în viaţă.
Ei sunt oamenii pasivi – cei care sunt mereu acolo dar nu influenţează lumea în niciun fel. Ei trăiesc într-o lume sumbră şi gri unde propria viaţă nu le aparţine. Ei lasă viaţa să treacă pe lângă şi nu se chinuie să realizeze şi ei ceva.
Nu te baza pe astfel de oameni când ai nevoie de susţinere. Dacă aceştia nu cred în propria persoană, cu siguranţă că nu vor crede nici în tine!
Sursa : novapost.ro