Economiile lumii sunt sisteme complexe, guvernate de legi si de ratiunea specialistilor pusi in functii cu putere de decizie. Cu toate acestea, exista o serie de elemente care influenteaza economia globala, pe care Cracked.com le considera cel putin ciudate.
Soarele si Luna
Studiile arata ca pietele de capital merg mai bine in zile insorite, in comparatie cu zilele ploioase.
Pentru a demonstra acest lucru,
cercetatorii au studiat piete de capital din 26 de tari, timp de 15 ani.
Concluziile lor au aratat ca soarele le induce investitorilor un apetit pentru lucrurile noi, facandu-i mai deschisi la achizitii riscante.
Atunci cand se apropie luna plina, preturile actiunilor scad vertiginos, spun cei de la Harvard Business Review, care au analizat informatii culese timp de 30 de ani, in 25 de tari.
Zilele saptamanii
Cercetatorii americani au studiat evolutia indicelui S&P 500, intre anii 1973 si 1997, pentru a vedea daca exista o legatura intre zilele saptamanii si piata de capital.
Lunea e ziua cea mai putin productiva iar miercurea se castiga cel mai mult.
Explicatia este una de ordin psihologic:
traderii sunt mai putin dispusi sa isi asume riscuri in prima zi din saptamana si se lasa prada rutinei de munca, ca in orice job. Pana miercuri, acestia se dezmortesc si incep sa faca investitii, unele dintre ele foarte inspirate.
Credinta in iad
Actuala criza mondiala a pornit de la lacomia institutiilor de credit, care au relaxat creditarea atat de mult, incat a alimentat lacomia oamenilor de rand.
Ce ar putea sa opreasca acest mecanism sa se reia din nou este credinta intr-o pedeapsa vesnica.
Este rezultatul unui studiu demarat de Federal Reserve, dublat de concluziile la care au ajuns cercetatorii de la Harvard.
Acestia au studiat informatia din mai multe tari, corelandu-le cu gradul de coruptie. Rezultatul: cu cat populatia crede mai mult in iad, cu atat nivelul de coruptie este mai redus, iar economia este mai prospera.
Psihopatie
Cand esti CEO-ul unei mari companii, ai in maini soarta a mii de oameni.
Tinand cont ca legea profitului este cea mai importanta, trebuie sa poti sa te detasezi de vietile celor pe care ai putea sa-i ruinezi, angrenandu-i in lupta pentru castiguri mai mari. Si in tot acest timp, trebuie sa ramai cu zambetul pe buze.
Nu e de mirare ca multi sefi de companii incep sa sufere de ceea ce oamenii de stiinta numesc psihopatie.
In 2004, profesorul si expertul Robert Hare a avertizat ca
natura manipulativa a psihopatilor, precum si farmecul superificial, ii poate ajuta sa ajunga in pozitii puternice, in companii.
Unii experti spun ca si Henry Ford suferea de aceasta boala.