Paracetamolul ar putea provoca leucemie

Foto: a1.ro
Paracetamolul ar putea provoca leucemie. O spun cercetătorii americani, a căror descoperire aruncă în aer medicina mondială. Românii sunt vizaţi direct de această ameninţare. Paracetamolul este cel mai bine vândut medicament în farmaciile din România.La această pastilă mică, albă, apelăm toţi atunci când avem febră sau ne doare capul. Cercetătorii americani spun că ar putea produce o boală cumplită: leucemie. Până acum, paracetamolul i-a afectat doar pe cei care sunt alergici la compoziţia lui. Nu necesită reţetă pentru a fi cumpărat de la farmacie, pentru că nu se află pe lista medicamentelor periculoase. Sunt şanse ca asta să se schimbe după rezultatul cercetărilor făcute de americani. Ei au descoperit că una din zece persoane care are leucemie a consumat paracetamol. Specialiştii noştri nu cred aşa ceva.
Peste 20 de milioane de cutii de paracetamol s-au vândut în România doar în ultimul an. Asta înseamnă o cutie pentru fiecare român.
"Solicitările pentru produsele, pentru medicamentele care conţin paracetamol a crescut", a declarat Speranţa Iacob, farmacist.
De când algocalminul a intrat sub reţetă, paracetamolul a devenit medicamentul preferat al românilor. Până acum se ştia că doar supradozele pot dăuna sănătăţii.
"Paracetamolul este un rău necesar. Folosit în doză mai mare duce la afectare hepatică, hepatită toxică", spune dr. Ioan Mureşan, medic de familie.
 Mai mulţi oameni de ştiinţă au susţinut că nu acesta este singurul risc al paracetamolului, ci leucemia. Cercetătorii americani au vrut să fie siguri şi au realizat un studiu uriaş pe 65.000 de oameni. Populaţia Zalăului, de exemplu. Aproape 600 dintre aceştia s-au îmbolnăvit de leucemie. 60 dintre ei consumau frecvent paracetamol.Leucemia este cancerul sângelui. Se naşte în măduva osoasă, unde se produc toate celulele sângelui şi afectează leucocitele. Celulele albe se dezvoltă anormal şi invadează sângele spre organele vitale ale omului. O boală deseori fatală, dar care nu poate fi pusă pe seama paracetamolului pe baza unui simplu studiu, conform specialiştilor noştri.
În România, anul trecut, aproape 5.000 de copii sufereau de leucemie. Media de vindecare din ţara noastră este una dintre cele mai mici din Europa. Doar unul din doi copii se vindecă, spre deosebire de media de vindecare de 80%, din celelalte state europene.
Sursa : antena3.ro

1 Response to "Paracetamolul ar putea provoca leucemie"

  1. Anonim says:

    Nu stiu asta.Stiu sigur ca este prima cauza de insuficiente hepatice toxice la nivel mondial. Cu numai 14 tablete (7g) rezultatul este sigur.

Trimiteți un comentariu