Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat

Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat şi poartă acum titlul de "preafericit", în cadrul ceremoniei de duminică dimineaţa de la Vatican, prezidată de actualul Papă Benedict al XVI-lea, în faţa unei mulţimi de peste un milion de credincioşi.


Un portret al fostului suveran pontif a fost dezvelit şi a fost prezentat relicvarul conţinând o fiolă cu sângele acestuia, prelevat în ultimele zile de viaţă. Ceremonia dedicată acestui eveniment continuă în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican.
Fostul Papă mai are astfel o singură treaptă până la a fi declarat "sfânt". El va fi celebrat pe 22 octombrie, ziua în care a fost numit papă în 1978.
Circa 200.000 de catolici, majoritatea tineri, au luat parte sâmbătă seara, într-o atmosferă foarte sobră, la Circus Maximus, din Roma, la un priveghi în memoria papei Ioan Paul al II-lea, înainte de ceremonia de beatificare de duminică, a anunţat poliţia locală.
"Îi simt prezenţa aici, la Circus Maximus, o simt puternic", a spus mulţimii fostul secretar particular al papei, arhiepiscopul Cracoviei Stanislaw Dziwisz, amintind că fostul papă a avut o legătură deosebită cu tinerii, cu ai căror reprezentanţi s-a întâlnit la Zilele mondiale ale tinereţii, pe care le-a iniţiat.
Prezent în momentul morţii lui Ioan Paul al II-lea, în 2 aprilie 2005, Dziwisz a provestit că a intonat în ziua respectivă un imn Te Deum, pentru că era "convins că a murit ca un sfânt". "A dat demnitate morţii, a murit aşa cum trebuie să moară un creştin", a spus el.
Joaquin Navarro-Valls, fost purtător de cuvânt al papei polonez timp de 21 de ani, şi-a exprimat convingerea că Ioan Paul al II-lea este deja sfânt. "Biserica nu face sfinţi, doar îi recunoaşte. Ioan Paul al II-lea era deja sfânt", a subliniat el.
Printre cei care s-au adresat mulţimii s-a numărat şi călugăriţa franceză Marie Simon-Pierre, care s-a vindecat de Parkinson în urma unui miracol făcut de papă.
Printre cei care se află la Roma pentru eveniment este şi liderul Zimbabwe Robert Mugabe, vizat de o interdicţie de călătorie în UE. Mugabe, care a participat şi la înmormântarea papei Ioan Paul al II-lea, a primit un permis special din partea UE să tranziteze capitala italiană pentru a ajunge la Vatican.
Preşedinţii Poloniei şi Mexicului se numără printre cei aproximativ 90 de şefi de stat şi alţi demnitari care vor asista la beatificare.
Şi ministrul român de externe, Teodor Baconschi, participă duminică la ceremonia de beatificare a papei Ioan Paul al II-lea, la basilica San Pietro de la Roma.Şeful diplomaţiei române l-a cunoscut personal pe fostul suveran pontif, în anii când a condus ambasada României de la Vatican, având o contribuţie importantă la realizarea vizitei istorice în ţara noastră a papei Ioan Paul al II-lea (mai 1999).
Potrivit aşteptărilor, evenimentul a atras circa un milion de persoane, inclusiv un număr mare de pelerini din Polonia, ţara natală a fostului papă.
În piaţa San Pietro a fost instalat un ecran enorm pentru această ocazie, unde este proiectată povestea vieţii lui Ioan Paul al II-lea.
Coşciugul fostului suveran pontif a fost exhumat deja din cripta de sub basilica San Pietro, pentru a fi amplasat în faţa altarului. După slujbă, va fi mutat în altă parte a basilicii.
Unii au pus sub semnul întrebării decizia Bisericii Catolice de a accelera procedura de beatificare a papei, la numai şase ani după moartea sa. Însă este puţin probabil ca astfel de îndoieli să marcheze ceea ce Vaticanul speră că va fi o ceremonia specială pentru un papă foarte iubit în cei 26 de ani în care a condus Biserica.
Beatificarea, sau declararea unei persoane "preafericite", este ultimul pas înainte de canonizare.
Sursa : realitatea.net

0 Response to "Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat"

Trimiteți un comentariu