Presa rusa: Daca Romania va ridica pretentii teritoriale fata de Republica Moldova si Ucraina, va avea probleme la hotarul cu Ungaria si Bulgaria

Romanii si moldovenii au facut primii pasi pentru unire, scrie presa de la Moscova. Ajutorul financiar de 100 milioane de euro acordat de Romania, ridicarea sarmei ghimpate de la Prut si Acordul privind micul trafic la frontiera sunt un semn ca “a fost inceput proiectul unionist, dar unirea Republicii Moldova cu Romania ar duce la destabilizarea Europei de Est”, scrie Nezavisimaia Gazeta, citata de Unimedia.


„Daca vor fi formulate pretentii teritoriale fata de Republica Moldova si Ucraina, Romania va avea probleme la hotarul cu Ungaria (Transilvania) si Bulgaria (Dobrogea de Sud). In timp ce Romania lucreaza sa pregateasca opinia publica pentru proiectul unionist, Rusia urmareste in tacere evenimentele care au loc”, subliniaza Nezavisimaia Gazeta. Cel care se afla la baza acestui proiect unionist este presedintele interimar din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, noteaza presa de la Moscova. Liderul de la Chisinau a propus ca votul sa fie valabil de la varsta de 16 ani, limba nationala sa se numeasca „limba romana” si nu „moldoveneasca”, iar locul “raioanelor” sa fie luat de “judete”. Iar dovezile ca presedintele moldovean vrea unirea nu se opresc aici.
Nezavisimaia Gazeta scrie despre deschiderea a doua posturi de televiziune romanesti, Publika TV si Jurnal TV, despre predarea istoriei romane in scoli, majorarea pana la 5.000 a numarului de bursieri moldoveni in Romania si facilitarea obtinerii cetateniei romanesti.
Articolul din presa de la Moscova vine la finalul unei saptamani in care presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, impreuna cu ceilalti lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana – Vlad Filat, Marian Lupu si Serafim Urechean – au discutat in cadrul unei emisiuni televizate despre reforma constitutionala.
Referindu-se la problema denumirii limbii, Mihai Ghimpu a spus ca “limba este romana si punctum. Noi nu trebuie sa facem speculatii politice pe marginea acestui subiect, ci sa solutionam problemele cu care ne confruntam”. Premierul  moldovean Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a precizat ca actuala constitutie “are un sir de deficiente si nu se refera doar la alegerea sefului statului. Pana la urma, Constitutia urmeaza sa fie ajustata”.
Tot in aceasta saptamana, autoritatile din Republica Moldova au inceput demontarea gardului de sarma de la frontiera cu Romania, premierul Vlad Filat prezidand miercuri o sedinta de lucru pe aceasta tema.
Marti, in cadrul audierilor din Parlamentul Romaniei, diplomatul Marius Lazurca – propus pentru a ocupa postul de ambasador al Romaniei la Chisinau – a propus ca proiect pentru dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua tari infiintarea unei banci de investitii romano-moldovene.
Sursa Hotnews.ro

0 Response to "Presa rusa: Daca Romania va ridica pretentii teritoriale fata de Republica Moldova si Ucraina, va avea probleme la hotarul cu Ungaria si Bulgaria"

Trimiteți un comentariu