Se preconizeaza o catastofa cosmica de proportii


Cei mai importanti factori de decizie de pe glob trebuie sa ia in cativa ani o decizie foarte importanta: vor participa sau nu la ideea sefului agentiei spatiale ruse de a ataca un asteroid care s-ar putea ciocni cu pamantul dupa anul 2030.
Desi la prima vedere pare o intrebare simpla (bineinteles ca nimeni nu doreste ca Pamantul sa fie lovit de un asteroid de mari proportii!) aceasta chestiune are ramificatii serioase in politicile nationale si va necesita o serioasa dezbatere globala, scrie Richard Weitz, director al Centrului pentru Analiza Politico-Militara al Institutului Houston, pentru Project Syndicate.
Recent, Anatoli Perminov declara ca agentia spatiala rusa va avea in curand o intalnire in cadrul careia va evalua viitoarea misiune pe asteroidul Apophis, la care va invita NASA, Agentia Spatiala Europeana, agentia spatiala chineza si altii, odata ce detaliile proiectului vor fi finalizate.
Meteoritul a distrus 80 de milioane de copaci
Asteroidul, cu un diametru de peste 360 de metri, a fost descoperit in 2004, cand astronomii au evaluat ca sansele ca acesta sa se zdrobeasca de pamant la prima trecere pe langa Planeta Albastra, in 2029, sunt de una la 37.
Studii ulterioare au exclus insa posibilitatea unei ciocniri in 2029, cand oamenii de stiinta se asteapta ca acesta sa nu se apropie la mai mult de 29.450 de kilometri de Pamant, insa exista posibilitatea unui impact cu ocazia viitoarelor intalniri dintre cele doua corpuri ceresti.
Apophis este de cateva ori mai mare decat meteoritul care a devastat mare parte din Siberia in urma cu un secol si se calculeaza ca impactul a distrus 80 de milioane de copaci, pe o suprafata de 2000 de kilometri patrati. Apophis ar avea un impact de 100.000 de ori mai mare daca ar cadea pe pamant. Impactul ar vaporiza pur si simplu mii de kilometri patrati, si intregul pamant ar suferi de pe urma obturarii luminii solare si efectelor prafului eliberat in atmosfera.
Atacul ar costa miliarde de dolari
Perminov nu a spus exact ce intentioneaza sa faca Roscosmos, insa a precizat ca intentioneaza sa foloseasca legile fizicii pentru a devia traiectoria asteroidului, fara a apela la arme nucleare. Seful agentiei ruse a mai precizat ca, daca planul Roscosmos este pus in actiune, Rusia va lucra cu experti din Europa, SUA, China si alte puteri spatiale pentru a decide cea mai buna cale de actiune.
In teorie, exista mai multe tehnici pentru a evita o coliziune cu un asteroid. Cei mai multi specialisti sunt insa de acord ca cea mai sigura abordare este testarea acestor tactici pe asteroizi apropiati si mai mici, inainte de a le folosi pentru a devia traiectoria lui Apophis. Un astfel de atac ar costa mai multe miliarde de dolari, ridicand prima problema sesizata de expertul american: cine va plati pentru o asemenea misiune si, inca si mai important, cine o va aproba?
In 2008, un raport al expertilor in chestiuni privind spatiul solicita Consiliului de Securitate ONU sa ia decizia finala privind cea mai buna cale de actiune in cazul amenintarilor din spatiul cosmic. Consiliul de Securitate voteaza in general pe marginea chestiunilor ce ameninta pacea si securitatea internationala, insa in acest caz doar cateva state ar decide soarta pamantului. De vreme ce o coliziune cu un asteroid ar afecta intreaga umanitate, nu ar trebui sa aiba toata lumea un cuvant de spus- spre exemplu in cadrul Adunarii Generale? O alta optiune ar fi un referendum global – orice adult ar avea dreptul sa-si sustina varianta preferata.
O alta chestiune care apare in cazul initiativei rusilor este situatia in care unele state vor sa ia masuri, iar altele nu. Tarile dornice de actiune ar avea dreptul sa devieze orbita lui Apophis fara aprobarea celorlalte state? Sursa : Agentia.org

0 Response to "Se preconizeaza o catastofa cosmica de proportii"

Trimiteți un comentariu