Basescu a sustinut ideea autonomiei locale, spune fostul presedinte al Parlamentului ungar




Fostul presedinte al Parlamentului de la Budapesta Szili Katalin a declarat, vineri, la Targu Mures, ca pe vremea cand detinea functia de presedinte al Parlamentului a avut o discutie cu presedintele Traian Basescu, care ar fi sustinut ideea autonomiei locale.
"Imi amintesc ca, pe timpul cand detineam functia de presedinte al Parlamentului ungar, am avut o discutie cu Traian Basescu si el a sustinut ideea autonomiei locale", a sustinut Szili Katalin.

Aceasta a mai spus ca acordarea dublei cetatenii de catre Ungaria s-a facut pe modelul romanesc.

"Anul trecut, in toamna, cand Parlamentul Ungariei a adoptat aceasta lege cu privire la dubla cetatenie, modelul nostru era tocmai modelul legii romanesti, care a avut principii foarte bine stabilite, pot sa spun ca e chiar aceeasi procedura cu cea pe care Romania o aplica fata de cetatenii din Republica Moldova", a spus politicianul ungur.

Referitor la cei care sunt impotriva sa candideze persoane cu dubla cetatenie, Szilli a spus ca "este dreptul Romaniei sa legifereze, dar, ca tara membra a UE, Romania nu poate sa aiba o alta practica decat cea europeana, acel principiu general european care este practicat". "Eu cred ca atat Romania, cat si Ungaria sunt doua state membre in UE unde se garanteaza dreptul cetatenilor la libera miscare si alegerea domiciliului pe care si-l doresc cetatenii europeni", a explicat ea.

Referindu-se la relatiile dintre Romania si Ungaria, fostul sef al Legislativului de la Budapesta le considera bune, precizand ca, in perioada cand se pregatea sa preia presedintia UE, in Ungaria "toate fortele trebuiau sa se concentreze in acea directie". "Relatiile bilaterale la nivel inalt intre diferite personalitati sunt permanente. Guvernul actual inca nu s-a intalnit cu nicio tara vecina, probabil dupa ce se va finaliza cu presedintia UE se va concentra si la aceste relatii bilaterale", a afirmat Szili Katalin.

Szili Katalin a fost prezenta la Targu Mures pentru a participa la o lansare de carte a fostului presedinte al Consiliului Judetean Mures Virag Gyorgy, ocazie cu care s-a intalnit si cu mai multe persoane din administratia publica si din sfera afacerilor
.Sursa : Ziare.com

0 Response to "Basescu a sustinut ideea autonomiei locale, spune fostul presedinte al Parlamentului ungar"

Trimiteți un comentariu