SUA: Armata americana isi muta navele mai aproape de Libia/ Active libiene in valoare de 30 de miliarde de dolari au fost blocate

Armata americana isi va muta navele mai aproape de Libia, a declarat luni un oficial al Pentagonului, citat de Reuters. Administratia Obama isi intensifica astfel apelurile pentru demisia liderului libian Muammar Gaddafi.
Pentagonul a anuntat ca armata americana isi va muta fortele navale si aeriene in jurul Libiei: “Ne indreptam navele mai aproape de Libia in cazul in care va fi nevoie de ele,” a spus colonelul David Lapan, purtator de cuvant al Pentagonului.
Aceasta redistribuire ii va permite presedintelui Obama sa aiba la dispozitie o gama larga de optiuni in ceea ce priveste criza din Libia, a mai declarat purtatorul de cuvant, fara a specifica ce tipuri de nave sau avioane vor fi implicate in redistribuire sau care va fi modul de actiune.
“The Sixth Fleet” (“Flota a Sasea”) este a sasea unitate operationala a marinei americane, cu baza la Capodichino, in Napoli, Italia. Statele Unite au mentinut o prezenta navala in Marea Mediterana inca de la inceputul secolului al XIX-lea. Cea mai veche escadrila americana a fost cunoscuta sub numele de Escadrila Marea Mediterana. In anul 1946, presedintele american Truman a expediat cuirasatul Missouri in estul Mediteranei pentru a contracara amenintarile sovietice din Turcia si Iran. Flota americana mentinuta in Marea Mediterana si Oceanul Atlantic de Est se numea “Fortele Navale Mediteraneene” si era ancorata la Napoli, Italia. In anul 1959 titulatura a fost schimbata in “The Sixth Fleet”. Flota a sprijinit armata americana in timpul Operatiunii “Blue Bat” din Liban in anul 1958. In timpul Razboiului Rece, “Sixth Fleet” a avut mai multe confruntari cu flota sovietica, in special in timpul Razboiului Yom Kippur din anul 1973. De asemenea, “Sixth Fleet” a oferit asistenta militara, logistica si umanitara pentru a sprijini operatiunile NATO in Kosovo si a participat la operatiunile “Shining Hope” si “Joint Guardian”.
Statele Unite au blocat active libiene in valoare de 30 de miliarde de dolari, aceasta masura fiind una dintre sanctiunile impotriva regimului Gaddafi anuntate vineri de Casa Alba.
“Active in valoare de treizeci de miliarde de dolari au fost inghetate in conformitate cu decretul semnat vineri de presendintele Barack Obama. Este cea mai mare inghetare de fonduri din cadrul unui program de sanctiuni,” a declarat secretarul de presa al Trezoreriei de la Washington, David Cohen, citat de AFP.
Sursa: Hotnews.ro

0 Response to "SUA: Armata americana isi muta navele mai aproape de Libia/ Active libiene in valoare de 30 de miliarde de dolari au fost blocate"

Trimiteți un comentariu