China, atac la suprematia stiintifica a SUA. Unde au disparut geniile americanilor?

China se bucura de o crestere spectaculoasa in domeniul stiintific, in timp ce Statele Unite face eforturi sa pastreze prima pozitie, potrivit unui studiu citat de CNN.

Daca pana in 2003, mai putin de 5% din lucrariile stiintifice publicate la nivel mondial erau opera cercetatorilor chinezi, in ultimii ani, procentul a depasit 10%.

Cresterea a ridicat China de pe locul 6 pana pe locul secund, potrivit studiului Societatii Regale Britanice.

Statele Unite si-au pastrat pozitia dominanta, una din cinci lucrari stiintifice publicate fiind atribuita americanilor.

In acest ritm, China va depasi Statele Unite pana in 2013.
Marea Britanie completeaza "podiumul", fiind tara de origine a 6,5% din totalul lucrarilor.

Influenta si prestigiul Chinei, in domeniul tehnologiei, ar putea sa nu creasca la fel de rapid precum nivelul de productivitate al tarii asiatice, se mai arata in raport.

Societatea Regala a masurat si frecventa cu care este citata o lucrare apartinand unei tari, de catre cercetatori din alte state.

S-a dorit astfel gasirea "unei masuri a calitatii publicatiilor stiintifice".

Din acest punct de vedere, primele doua puteri raman Statele Unite si Mare Britanie.

Superputerile au de ce sa se teama

Potrivit studiului citat de CNN, Iranul, Tunisia si Turcia investesc din ce in ce mai mult in cercetare stiintifica. La fel si Coreea de Nord si India.

In plus, colaborarile internationale au devenit mai dese.

Daca acum 15 ani, un sfert din lucrari erau rezultul conlucrarii unor oamenii de stiinta din tari diferite, acum se vorbeste de un procent de 33%.

"Problemele globale, cum sunt schimbarile de clima, pandemiile, bio-diversitatea sau siguranta alimentara si energetica au nevoie de abordari globale.

Aceste provocari sunt interdependente, cu dinamici complicate care sunt adesea trecute cu vederea de programele si politicile de stat", a argumentat directorul de cercetare energetica din cadrul Universitatii Oxford.

Ascensiunea tehnologica a Chinei

In septembrie, un vicepresedinte al IBM prezicea ca in termen de un an, China va avea mai multe supercomputere decat toate tarile europene la un loc.

Doua luni mai tarziu, statul chinez devenea natiunea cu cel mai puternic supercomputer din lume, botezat Tianhe-1A.

In ultimele saptamani, chinezii si-au anuntat intentia de a implementa propriul procesor "Loongson" pe o serie intreaga de supercomputere, ce urmeaza sa fie construite in acest an.

Miscarea este una strategica, devreme ce China a depins pana acum de tehnologiile straine. Insusi supercomputerul Tianhe-1A este dotat cu procesoare Intel si Nvidia.
Sursa : Bloombiz.ro

0 Response to "China, atac la suprematia stiintifica a SUA. Unde au disparut geniile americanilor?"

Trimiteți un comentariu