Cutremurul a deplasat Japonia cu 2,4 metri


Cutremurul cu magnitudinea de moment 8,9 care s-a produs vineri in Japonia pare sa fi deplasat principala insula a Japoniei, cu 2,4 metri, au declarat experti citati de CNN anunta NewsIn.
“Acum stim ca o statie GPS s-a miscat (cu 2,4 metri – n.red.) si am vazut o harta de la GSI (Autoritatea pentru informatii geospatiale – n.red.) din Japonia” care pare sa confirme acest lucru, a declarat Kenneth Hudnut, geofizian la USGS.
Seismul cu magnitudine de moment 8,9, produs vineri in Japonia, a deplasat si axa de rotatie a Pamantului cu aproape 10 centimetri, a anuntat Institutul de geofizica din Italia.
Potrivit expertilor, “acest fenomen a exercitat asupra axei de rotatie a Pamantului o actiune mai mare decat seismul din 2004 din Sumatra”. Catastrofa din 2004 a dus la o deviere a axei de 6 centimetri.
Cercetatorii italieni spun ca seismul din Japonia este depasit doar de marele cutremur din 1960 din Chile, cu magnitudinea de 9,3-9,5.
Seismul de vineri a dus la ruperea scoartei terestrepe o suprafata de 400 de kilometri lungime si 160 de kilometri latime, iar placile tectonice au alunecat una sub cealalta cu 18 metri, a declarat Shengzao Chen, geofizician la USGS. Sursa : Ziuaonline.ro

0 Response to "Cutremurul a deplasat Japonia cu 2,4 metri"

Trimiteți un comentariu