130 de soldati libieni au fost executati pentru ca nu au tras in manifestanti

130 de soldati libieni au fost executati pentru ca nu au tras in manifestanti
Masacre odioase ale autoritatilor in Libia. Cadavrele a sute de manifestanţi se află într-o groapă comună de pe o plajă din Tripoli, arată imagini publicate pe internet.  130 de militari libieni au fost executaţi pentru că au refuzat să deschidă focul asupra manifestanţilor antiguvernamentali, a anunţat Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului (IFHR).
O întregistrate video arată cadavrele a circa 130 de militari cu mâinile legate la spate. Soldaţii au fost executaţi la al-Baida, în apropiere de oraşul Benghazi, din estul ţării. Informaţiile intervin în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi militari par să refuze să respecte ordinele liderului libian Muammar Gaddafi.

Informaţiile din Libia arată că zona controlată de Muammar Gaddafi se micşorează, iar opoziţia îşi consolidează rezultatele. Martorii oculari au declarat că Tripoli este împânzit de forţele pro-Gaddafi, iar în suburbii sunt desfăşurate tancuri.

morti executii libia

Unele imagini sugerează că un oraş aflat la 50 kilometri vest de capitală a fost cucerit de forţele antiguvernamentale. Fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, a apărut însă miercuri la televiziune, spunând că "totul este normal". Localnicii din Benghazi, oraş libian controlat de protestatari, i-au întâmpinat cu urale pe primii jurnalişti străini care au intrat în oraş, relatează CNN. S-au auzit focuri de armă, dar numai în semn de celebrare. "Când ne-au văzut, au explodat în urale şi aplauze. Oamenii spuneau 'Mulţumesc' în engleză", a povestit Ben Wedeman de la CNN.


Bărbaţi în jur de 20 de ani păzesc oraşul înarmaţi până în dinţi. "Sunt entuziaşti, sunt dedicaţi apărării oraşului. Însă nu au ceea ce au forţele lui Gaddafi: tancuri, avioane, nave de război", a subliniat corespondentul CNN, scrie realitatea.net.

Muammar Kadhafi nu doreste să se retragă total în cazul unui nou regim, susţine fiul acestuia

Potrivit lui Saadi Kadhafi, care a acceptat să ofere un interviu prin telefon cotidianului britanic, 85 la sută din ţară este în prezent "foarte calmă şi foarte sigură". "Acum este ora 14.00 în Tripoli şi este foarte calm şi linişte - 50 sau 60 la sută dintre cetăţeni lucrează normal", a declarat fostul fotbalist.

muammar kadhafiPărând relaxat şi nu un membru al unei familii conducătoare care se aşteaptă să fie înlăturată în viitorul apropiat, Saadi Kadhafi a dezvăluit că fratele său, Seif al-Islam, lucrează la o nouă Constituţie şi va face un anunţ în legătură cu aceasta în curând. El a precizat, de asemenea, că tatăl său se pregăteşte să lucreze cu orice nou regim. "Tata va fi un părinte care sfătuieşte", a declarat el.

El nu a oferit informaţii despre starea industriei de hidrocarburi a Libiei, dar a declarat că armata va fi trimisă pentru a păzi facilităţile, dacă va fi necesar. Întrebat în legătură cu diplomaţii care demisionează din funcţii în lumea întreagă, el a declarat: "Nu îmi pasă de aceşti indivizi. Diplomaţia mea este să fiu onest şi să spun adevărul".

El a recunoscut că au fost folosite nave şi avioane pentru bombardarea depozitelor de muniţie din apropiere de Benghazi, în estul ţării, dar a subliniat că acestea erau departe de zonele populate. El a încercat să justifice această măsură prin faptul că Al-Qaida a profitat de "haos" pentru a prelua controlul regiunilor estice de la protestatarii legitimi şi monarhişti.

Ca şi tatăl şi fratele său la începutul săptămânii, Kadhafi a insistat că mulţi protestatari au luat droguri "foarte puternice", cum ar fi amfetamine sau ecstasy, informeaza mediafax.ro.

Mii de oameni fug din Libia

Potrivit Associated Press, în jur de 450 de români erau în curs de a fi evacuaţi, însă unii locuiau departe de Tripoli şi nu era clar cum urmau să ajungă în capitală. Şi Germania încerca să îşi repatrieze 150 de cetăţeni.

Temerile legate de securitatea străinilor au luat amploare după ce un muncitor constructor turc a fost împuşcat pe un şantier din apropierea capitalei Tripoli, conform unor oficiali de la Ankara. Turcia, cu 25.000 de cetăţeni în Libia, desfăşoară cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria sa, alte 21 de guverne cerând ajutorul Ankarei pentru repatrierea cetăţenilor lor, a declarat ministrul de externe Ahmet Davutoglu.

Potrivit Bruxelles-ului, Uniunea Europeană evacuează în jur de 10.000 de cetăţeni comunitari din Libia, iar Departamentul de Stat al SUA a anunţat că o navă charter cu 600 de locuri urma să plece din Tripoli spre Malta.

Grecia, Bulgaria, Spania, Italia, Japonia, Rusia, Arabia Saudită, Brazilia, Ucraina, Croaţia, Marea Britanie au trimis deja sau se pregătesc să trimită avioane pentru a-şi repatria cetăţenii. Un avion militar olandez a evacuat 82 de persoane marţi seară, dintre care 32 de olandezi, iar două avioane militare franceze au adus acasă 402 de cetăţeni.

În mijlocul haosului în creştere, unele avioane au dificultăţi în a primi permisiunea de aterizare sau decolare. Două avioane bulgare au revenit miercuri de la Tripoli cu aproape 200 de pasageri, unii dintre ei relatând că au auzit focuri de armă. Sosită acasă la Sofia, o asistentă medicală a povestit că la Tripoli tensiunile au crescut brusc după discursul sfidător al lui Gaddafi de marţi, oamenii fiind speriaţi de prizonieri eliberaţi, care umblă beţi pe străzi şi ameninţă trecătorii, noteaza agerpres.ro.

0 Response to "130 de soldati libieni au fost executati pentru ca nu au tras in manifestanti"

Trimiteți un comentariu