Gaddafi aruncă lumea în haos: a ordonat sistarea alimentării cu petrol


Nu este o informație oficială enită de la Tripoli, însă o sursă neoficială a declarat pentru Time că Muammar al-Gaddafi ar fi ordonat serviciilor secrete sistarea alimentării cu petrol în Marea Mediterană.
Conform articolului apărut pe site-ul publicației Time acesta ar fi o încercare a liderului libian de a transmite un mesaj de tipul: Ori eu, ori haosul.
Muammar Gaddafi, al cărui regim se confruntă cu o amplă revoltă populară, a declarat marţi, în primul său discurs rostit după declanşarea mişcării de protest, la 15 februarie, că nu va demisiona, că va rămâne în Libia în calitate de ‘lider al revoluţiei’, că va lupta până la ultima picătură de sânge, cerându-le concetăţenilor săi să preia controlul de la protestatari.
‘Muammar Gaddafi nu are o funcţie oficială din care să demisioneze. Muammar Gaddafi este lider al revoluţiei, sinonim cu sacrificiul până la sfârşitul zilelor sale. Este ţara mea, a părinţilor şi a strămoşilor mei’, a insistat liderul de la Tripoli, respingând implicit apelurile privind renunţarea sa la putere.
În respectivul discurs, rostit se pare în faţa unei clădiri bombardată în 1986 de avioane americane, liderul de la Tripoli s-a declarat dispus să-şi dea viaţa ca ‘martir’, luptând până la ultima picătură de sânge. Îmbrăcat într-o tunică maro, cu turban pe cap şi având în mână celebra Carte Verde, o culegere de panseuri publicată în 1970 care ţine cont de Constituţia ţării, Gaddafi le-a reproşat tinerilor că au copiat evenimentele din alte ţări arabe, acuzând ‘ţările arabe şi străine că încearcă să destabilizeze Libia’.
Armata şi poliţia trebuie să preia controlul asupra situaţiei, a continuat liderul libian, proferând injurii la adresa protestatarilor, pe care i-a catalogat drept ‘bande, şobolani şi mercenari’, care nu reprezintă nimic pentru poporul libian, riscând pedeapsa cu moartea, conform legislaţiei Libiei.
El a insistat că nu se opune ca ‘poporul să dispună’, dacă ‘doreşte’ de o nouă Constituţie şi de o nouă legislaţie. ‘Libienii sunt liberi, deci puterea este în mâna poporului’, ‘Libia doreşte glorie, Libia doreşte să fie în vârf, în vârful acestei lumi’, a continuat colonelul Gaddafi, citind textul unui discurs punctat de numeroase pauze şi poticneli, notează AFP.
De notat că Libia produce la ora actuală 1,9 milioane de barili de petrol pe zi. Conform datelor OPEC, Libia deține 4,4% din rezervele totale ale organizației, iar OPEC deține aproape 80% din rezervele totale de petrol ale lumii. Sursa : capital.ro

Citeste :
Cum ar putea ajunge petrolul la 220 de dolari
Analist pentru Bloomberg: daca se mai scumpeste petrolul cu 20-30$, se poate aluneca iarasi in recesiune globala

0 Response to "Gaddafi aruncă lumea în haos: a ordonat sistarea alimentării cu petrol"

Trimiteți un comentariu