Big-brother si pentru serviciile PrePay


Big-brother si pentru serviciile PrePay. Invocand legislatia din tari ca  Germania, Italia, Danemarca, un deputat PDL a initiat un proiect de lege prin care sa fim obligati sa prezentam un act de identitate daca vrem sa cumparam servicii PrePay, iar furnizorul va trebui sa ne inregistreze datelor personale. Zic sa ne amprenteze direct, ce sa ne mai chinuim atat!
Deputatul PDL de Iasi Petru Movila a anuntat ca va depune, luni, in Parlament o initiativa legislativa privind obligativitatea operatorilor de telefonie mobila de a solicita si colecta datele personale ale utilizatorilor serviciilor de tip PrePay, relateaza Mediafax.
Petru Movila sustine, intr-un comunicat de presa, ca a decis initierea unei asemenea proiect de lege dupa ce in 2010 s-a constatat ca peste 90 la suta din apelurile primite la 112 au fost false, iar utilizatorii nu au putut fi identificati.
De asemenea, Movila afirma ca o serie de infractiuni privind criminalitatea organizata, traficul de persoane sau cel de droguri de mare risc au fost initiate de persoane care foloseau serviciile PrePay, fiind astfel foarte greu de identificat, in lipsa unei baze de date privind identitatea utilizatorilor unui astfel de serviciu.
Potrivit proiectului de lege propus de deputatul Petru Movila, “furnizorul serviciului de comunicatii electronice destinat publicului are obligatia de a solicita un act de identitate al utilizatorilor serviciilor, indiferent de tipul serviciului, abonament sau PrePay”.
De asemenea, utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice au obligatia de a prezenta un act de identitate la achizitionarea serviciului.
“Utilizatorii care au achizitionat un serviciu de orice tip de la furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi sunt obligati sa prezinte furnizorilor un act de identitate in termen de sase luni de la promulgarea legii. Dupa sase luni de la intrarea in vigoare a legii, furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului vor suspenda numerele de telefon alocate utilizatorilor de servicii de tip PrePay care in acest interval nu au prezentat un act de identitate. La instrainarea unui serviciu de tip PrePay, utilizatorul este obligat de a notifica in scris furnizorul de servicii de comunicatii electronice destinate publicului despre tranzactie. Noul utilizator al serviciului de tip PrePay este obligat de a prezenta furnizorului de servicii de comunicatii electronice actul de identitate”, se arata in proiectul de lege initiat de deputatul iesean.
Totodata, potrivit aceluiasi proiect, in cazul in care serviciul de tip PrePay este achizitionat de o persoana juridica, aceasta este obligata sa prezinte furnizorului de servicii de comunicatii electronice destinate publicului un tabel cu datele personale ale utilizatorilor.
Deputatul PDL afirma ca, potrivit unor date statistice, numarul utilizatorilor cartelelor tip PrePay a depasit numarul abonatilor la serviciile de comunicatii electronice destinate publicului, astfel incat chiar operatorii de telefonie mobila intampina greutati legate de identificarea lor.
El mai spune ca sistemul colectarii datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de telefonie mobila este obligatoriu in state precum Germania, Italia, Danemarca, Letonia, Bulgaria si Slovacia.   Sursa : ziuaonline.ro

0 Response to "Big-brother si pentru serviciile PrePay"

Trimiteți un comentariu