Acceleratorul de particule de la CERN va funcţiona până la sfârşitul lui 2012

LHC va continua să funcţioneze şi în 2012, după ce autorităţile au renunţat la planul de a-l închide la sfârşitul acestui an.

Managerii de la CERN spun că experimentele realizate de acceleratorul de particule ar putea face descoperiri importante în următorii doi ani.
Acceleratorul de particule se află într-un tunel de 27km lungime, sub graniţa dintre Elveţia şi Franţa.
În majoritatea timpului, acceleratorul realizează coliziuni între protoni, în încercarea de a afla câteva dintre secretele Universului.
Fizicienii speră că LHC va aduce dovezi pentru existenţa bosonului Higgs, care explică de ce alte particule au masă şi pentru un fenomen denumit supersimetrie.
LHC era programat iniţial să funcţioneze până la sfârşitul lui 2011, după care avea să intre într-o pauza mare tehnică, pentru a-l pregăti să funcţioneze cu 7 TeV pe fascicul. LHC va funcţiona acum cu 3,5 TeV pe fascicul până la sfârşitul lui 2012.
Planul de a extinde perioada de funcţionare a acceleratorului de particule american, Tevatron, până în 2014, a fost blocat, din cauza problemelor financiare, astfel încât va funcţiona doar până în septembrie 2011. Sursa: Realitatea.net

0 Response to "Acceleratorul de particule de la CERN va funcţiona până la sfârşitul lui 2012"

Trimiteți un comentariu