Extratereştrii, "ucişi" de un astrofizician britanic: "S-ar putea să fim singuri în Univers"


Un astrofizician britanic de la Harvard susţine că nu există nicio speranţă să descoperim viaţă extraterestră în spaţiu întrucât condiţiile de pe toate celelalte planete sunt mult prea ostile. Acesta contrazice astfel mai multe teorii lansate recent, conform cărora nu suntem singuri în Univers.

"Noile informaţii în posesia cărora am intrat sugerează că s-ar putea să fim singuri în Univers. Există foarte puţine sisteme solare sau planete cu condiţii asemănătoare Terrei", a declarat astrofizicianul Howard Smith, citat de The Telegraph.

Omul de ştiinţă a ajuns la această concluzie după ce a analizat 500 de planete descoperite până în prezent şi a constatat că acestea nu oferă condiţiile dezvoltării vieţii.

Unul dintre exemplele date în acest sens de către Howard Smith este steaua HD10180, care a creat mari aşteptări în rândul oamenilor de ştiinţă în momentul în care s-a descoperit că este orbitată de o planetă asemănătoare Pământului. Ulterior însă, asemănările s-au dovedit a fi superficiale: planeta se află la mai puţin de trei milioane de kilometri distanţă faţă de Soare, ceea ce înseamnă că temperatura este extrem de ridicată şi nici nu există atmosferă.

Astrofizicianul mai susţine că multe dintre celelalte planete analizate au orbite eliptice care cauzează variaţii uriaşe de temperatură, ceea ce face imposibilă păstrarea apei în formă lichidă.

Howard Smith respinge şi alte ipoteze lansate recent. Una dintre acestea, formulată de profesorul Steven Vogt de la Intitutul Carnegie din Washington, indică faptul că şansele ca viaţa extraterestră să existe pe o planetă care seamănă izbitor cu Terra sunt de sută la sută.

Astrofizicianul de la Harvard insistă, însă, că alte planete extrasolare diferă de Terra şi chiar dacă ar oferi condiţiile necesare dezvoltării vieţii, ar fi imposibil pentru oameni să stabilească un contact cu extratereştrii.

"Sistemele extrasolare sunt cu mult mai diverse decât ne-am fi aşteptat, iar asta înseamnă slabe şanse de susţinere a vieţii. Orice speranţă de a fi contactaţi de alte fiinţe poate fi limitată la o mică bulă care ar putea orbita în spaţiul din jurul Pământului şi care nu este mai departe de 1.250 de ani lumină de noi. Doar aşa extratereştrii ar putea detecta semnalele noastre sau chiar ar putea încerca să ne contacteze. Chiar şi aşa însă, comunicarea ar dura decenii sau secole", a mai declarat Howard Smith.
Sursa: Antena3.ro

0 Response to "Extratereştrii, "ucişi" de un astrofizician britanic: "S-ar putea să fim singuri în Univers""

Trimiteți un comentariu