O noua criza financiara va lovi eurozona in 2011. SUA se pregatesc pentru marea criza

crisis
O noua criza financiara va lovi eurozona in 2011, iar SUA se pregatesc de marea criza, estimeaza  un raport al Centrului de Analize Economice şi în Afaceri (CEBR) din Marea Britanie.
Spania şi Italia au de refinanţat datorii totale de 400 miliarde euro în următoarele şase luni, iar încă 400 miliarde trebuie să se împrumute băncile, dar datoriile totale sunt de ordinul miilor de miliarde, relateaza Gandul.
Înainte de o nouă criză în SUA sau de “marea criză” aşteptată pentru momentul în care ritmul de creştere a economiei chineze va scădea, o nouă criză financiară va lovi chiar în interiorul Eurozonei. În următoarele şase luni, nevoile de refinanţare ale celor mai greu îndatorate state euro ar putea atrage haosul pe pieţele financiare.
Datoriile guvernelor şi ale agenţilor economici (mai ales bănci) sunt atât de mari, încât va fi nevoie de noi emisiuni de obligaţiuni, care vor atinge un volum impresionant, avertizează un raport al Centrului de Analize Economice şi în Afaceri (CEBR) din Marea Britanie. “O nouă criză în Eurozonă” este principala previziune a CEBR pentru 2011, relatează cotidianul The Daily Telegraph.
In primele luni ale acestui an, băncile europene au de refinanţat datorii totale de 400 miliarde euro. Alte 400 miliarde euro trebuie să găsească Spania şi Italia pentru a-şi plăti rate scadente. Încă 100 miliarde care trebuie refinanţate de guvernele unor state euro ridică datoria guvernamentală scadentă la 500 miliarde euro. “Avem în faţă ceva care are potenţialul de a deveni o a doua criză financiară. Totuşi, de data aceasta va fi mult mai rău decât prima oară”, consideră Celestine Amore, fondator al IlliquidiX, firmă specializată în tranzacţiile cu datorii a căror solvabilitate este greu de stabilit. Amore crede că deja se văd semne precum cele care au anticipat crah-ul bursier de pe Wall Street, din septembrie 2008.
Încă din vara lui 2007, mari fonduri financiare şi alţi investitori pe burse au început să vândă din active, atunci când mai puteau obţine preţuri bune, anticipând vremea în care valoarea a ceea ce scoteau la vânzare atunci avea să scadă. Pentru că, în câteva luni, va fi un surplus de obligaţiuni pe piaţă şi nu vor fi destui cumpărători, managerii prevăzători încep deja să scape de aceste active. Prin “strategii timpurii pentru vre­muri care vor deveni urâte”, un ban­cher citat de The Daily Telegraph arată că instituţiile financiare înţeleg deja că trebuie să scape cât mai repede de obligaţiuni. Prin urmare, “cred că vom vedea pe toată lumea grăbindu-se să vândă acţiuni foarte devreme în ianuarie, pentru că nimeni nu vrea să rateze orice finanţare ar fi disponibilă”, estimează sursa citată.
Sursa : Ziuaonlin.com

0 Response to "O noua criza financiara va lovi eurozona in 2011. SUA se pregatesc pentru marea criza"

Trimiteți un comentariu