Țara căreia nu-i plăcea petrolul

În cadrul unei conferințe ce a avut loc în anul 2009, premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a exprimat dorința ca lumea să se elibereze din dependența de petrol.
În viziunea oficialului israelian o lume fără petrol arabii și-ar pierde din influența politicp, iar Iranul nu ar mai putea să finanțeze Hamas și Hezbollah. Astfel, Benjamin Netanyahu susținea ca în lipsa petrolului nu ar fi nimeni interesat de palestinieni și nici Statele Unite nu ar fi nevoite să se mai implice în acel conflict.
“Știu că este imposibil acest lucru, dar eu cred totuși că acest lucru se poate”, spunea Netanyahu la acel moment, ar[tând că “cea mai importantă cauză a Israelului, atât din punct de vedere geopolitic cât și din punct de vedere al securității naționale dar și al problemei mediului, este găsirea unei alternative la petrol”.
La câteva zile de la conferință, liderul israelian s-a întâlnit cu prof. Eugene Kandel, șeful Consiliului Economic Național și i-a cerut să gândească o strategie pentru ca Israelul să devină un lider în ceea ce privește alternativele la petrol.  De atunci s-a tot studiat de către experți israelieni modul în care se poate produce energie din cărbune, plante sau alte surse.
Situația de acum se prezintă în felul următor: doar câteva companii din Israel sunt preocupate în dezvoltarea de energii alternative, însă oficialii țării spun că nu este nimic îngrijorător pentru că totul se va face la nivel guvernamental și cu ajutorul evreilor din diaspora.  Însă, în timp ce comisia de experți gândea la cum să scape lumea de petrol, cetățenii Israelului au aflat de depozitele enorme de gaze naturale din Leviathan, la vest de oraşul Haifa, care ar putea avea și ceva petrol.
Peste noapte, Israelul s-a transformat într-o “Arabie Saudită”, iar visele cu energia alternativă s-au tranformat în scrum. Sursa : Capital.ro

0 Response to "Țara căreia nu-i plăcea petrolul"

Trimiteți un comentariu