Medvedev: Rusia recunoaște un stat palestinian independent

Medvedev a ajuns astăzi în Cisiordania pentru a discuta cu oficialii palestinieni despre revitalziarea procesului de pace cu statul evreu. „Am luat atunci o decizie și nu ne-am schimbat-o până în prezent”, a subliniat președintele rus la finalul unei întâlniri cu liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, referindu-se la decizia Uniunii Sovietice de a recunoaște un stat palestinian.
Abbas  încearcă să convingă Rusia să aibă o poziţie mai dură în Consiliul de Securitate cu privire la procesul israelian de colonizare în Cisiordania.
Palestinienii caută sprijin pentru o rezoluţie ONU care să denunţe colonizarea din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, punctul nevralgic al negocierilor de pace.
Medvedev urma să se viziteze şi Israelul, dar planurile i-au fost date peste cap de greva personalului diplomatic israelian. El se va afla mâine la Amman unde se va întâlni cu regele Abdullah al Iordaniei.
Declarațiile lui Medvedev au confirmat temerile Israelului privind posibilitatea ca Rusia să recunoască un eventual stat palestinian, situație ce ar putea crea un efect de domino în regiune. Îngrijorarea oficialilor de la Ierusalim a fost alimentată de un interviu recent dat de Nabil Shaath, un lider al grupării palestiniene Fatah care controlează Cisiordania, în care acesta susținea că Medvedev ar putea confirma recunoașterea statului palestinian. URSS a recunoscut un stat palestinian în 1099 în baza unei declarații de independență formulată atunci de Yasser Arafat, fostul lider al Autorității Palestiniene.
Israelul nu a reacționat încă la declarațiile președintelui rus.
Consilierii preşedintelui rus au avertizat însă că Moscova nu poate de una singură resuscita procesul de pace din Orientul Mijlociu. “Ar fi un obstacol mult prea mare. Nu ne considerăm Mesia în această problemă”, a subliniat unul dintre oficialii ruşi.
Cvartetul pentru Orientul Mijlociu – ONU, SUA, UE şi Rusia – se va reuni luna viitoare pentru a discuta din nou despre complicatul proces de pace din regiune. Sursa : adevarul.ro

0 Response to "Medvedev: Rusia recunoaște un stat palestinian independent"

Trimiteți un comentariu