India acuză China că a intrat cu armata pe teritoriul său

India a afirmat luni că soldaţi chinezi au ameninţat muncitori indieni într-o regiune himalayană revendicată de cele două ţări, ceea ce reprezintă un nou episod al tensiunilor recurente privind delimitarea frontierei indo-chineze, informează AFP.

Şeful armatei indiene, generalul V.K. Singh, a declarat într-o conferinţă de presă că muncitori care costruiau ilegal un adăpost la Demchok, în regiunea Ladakh din Kashmirul indian, au fost ameninţaţi în urmă cu câteva luni de o patrulă a armatei chineze.
După un scurt conflict care a opus în 1962 cele două mari ţări din Asia de Sud, trasarea frontierei între China şi India a făcut obiectul a 14 rude de negocieri sterile.
Conform agenţiei de presă PTI, soldaţii chinezi i-au insultat şi le-au cerut muncitorilor să înceteze lucrul.
‘Din nefericire, oamenii construiau pentru propriul lor profit‘, a declarat generalul Singh, respingând afirmaţiile PTI, conform cărora ridicarea adăpostului fusese aprobată de către autorităţi.
India susţine că Beijingul ocupă ilegal 38.000 de kilometri pătraţi aparţinând teritoriului său, în timp ce China revendică o suprafaţă de 90.000 de kilometri pătraţi în statul indian Arunachal Pradesh, în nord-estul Indiei.
Ministerul de externe chinez nu a comentat deocamdată respectiva informaţie.
În cursul unei recente vizite la New Delhi, premierul chinez Wen Jiabao a reafirmat o promisiune făcută în 1993 privind menţinerea păcii de-a lungul frontierei şi continuarea negocierilor pe această temă.  Sursa : Realitatea.net

0 Response to "India acuză China că a intrat cu armata pe teritoriul său"

Trimiteți un comentariu