Avertismentul intervine în contextul în care indicele FAO la produsele agricole a crescut în luna decembrie la un nivel record, depăşind nivelul din 2007-2008, când s-a înregistrat o criză alimentară pe plan mondial. Revolte ale celor care suferă de foame au avut loc în peste 30 de ţări în acea perioadă, scrie Agerpres.

Potrivit economistului FAO de la Roma, Abdolreza Abbassian, ar fi absurd să se presupună că preţurile nu vor creşte în continuare. În acest context, el menţionează că în multe ţări în curs de dezvoltare, inclusiv în China şi India, inflaţia a devenit o problemă majoră economică şi politică. Creşterea preţurilor la alimente reprezintă o potenţială problemă şi pentru ţările dezvoltate, precum Marea Britanie, sau cele din zona euro, mai spune el.

În acelaşi timp, FAO subliniază că indicele la produse agricole este în creştere în principal la porumb, zahăr, unt şi carne. Pentru ţările cele mai sărace, aceste produse sunt mai puţin importante decât, de exemplu, orezul, al cărui preţ a scăzut de aproape două ori din 2008 şi până acum - până la 535 de dolari pe tonă. Sursa: Realitatea.net