Explozia preturilor in 2011 va scoate oamenii in strada

BUCURESTI, Economic (31.12.2010) - Majorarea accizelor la combustibili risca sa ridice pretul motorinei si al benzinei peste pragul de 6 lei pentru un litru. Dupa recalculare, preturile la carburanti vor creste, in medie, cu 5 bani pe litru, ceea ce va face ca pretul la unele sortimente de combustibili sa depaseasca pragul de 6 lei pe litru. Cresterea pretului la carburanti va determina, de asemenea, scumpiri in lant la alimente si utilitati.
Din 2011, tot mai multi romani se vor afla sub pragul de saracie, cu risc de a fi debransati de la utilitati si de a fi evacuati din case pentru datorii. Se preconizeaza ca 76% dintre romani vor trai sub acest prag al saraciei, care in tara noastra a devenit indicator economic. Cu toate acestea, Constitutia noatra prevede ca "In Romania, tuturor cetatenilor trebuie sa li se asigure un trai decent", prevedere evident incalcata de Guvern. Din acest punct de vedere, exista chiar cateva solicitari la Curtea Constitutionala prin care se cere sa se analizeze faptul ca prevederile Guvernului sunt neconstitutionale si incalca aceasta importanta prevedere din Constitutie. CCR, insa, taraganeaza si evita sa ia in dezbatere acest fapt.

Iata si ce se va intampla cu preturile, mai ales cele de la combustibili. Acciza pentru benzina fara plumb va creste, de la 1 ianuarie, cu 15 euro pe tona , respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri. Pentru motorina, accizele vor urca cu 11 euro pe tona, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri. In consecinta, potrivit calculelor specialistilor din piata, preturile vor creste, in medie, cu 5 bani pe litru, unele sortimente depasind, astfel, pragul de 6 lei pentru un litru de benzina. "Este posibil ca societatile petroliere sa se fereasca sa afiseze preturi de 6 lei si de peste 6 lei, din dorinta de a evita impactul psihologic asupra consumatorilor. In acest fel s-ar putea evita si reducerea vanzarilor", au declarat, pentru incont.ro, specialisti din piata.
Romania ocupa oricum locul doi intre toate cele 27 de stat membre ale UE cand vine vorba de scumpirea benzinei in cei doi ani de criza, prima clasata fiind Grecia. Astfel, "potrivit statisticilor europene, in perioada 12.01.2009 - 20.12.2010, litrul de benzina in Romania s-a scumpit in euro cu peste 71%", ne informeaza Ziarul Financiar. Modul in care a evoluat pretul la benzina nu a avut nicio legatura cu cererea de produse petroliere, care in perioada analizata a inregistrat o scadere de 6% in 2009, continuata cu un recul de 10% in 2010.
Primele doua companii petroliere au scumpit deja in statii si benzina si motorina cu pana la 9 bani pe litru, exact acum in prag de Anul Nou. Si nici pretul petrolului nu sta in loc, ci tot urca spre pragul de 100 de dolari pe baril! Incepand de marti, Petrom a scumpit benzina cu 9 bani/litru si motorina cu 6 bani/litru, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei. Astfel, litrul de benzina Premium fara plumb 95 costa 4,88 lei, benzina Top Premium fara plumb 99+ este 5,26 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 costa 5,02 lei, iar cel de OMV Carrera 100 este 5,68 lei/litru. La motorina, un litru de Top Nordic Diesel (Top Euro Diesel 5) costa 4,97 lei, de OMV Sprint Diesel - 4,99 lei/litru, in timp ce litrul de motorina Euro Diesel 5 este 4,77 lei, iar cel de OMV Alpin Diesel costa 5,31 lei.
Preturile Petrom pot varia cu maximum +/-5% fata de preturile de referinta. Ultima modificare a pretului carburantilor a fost operata pe 22 decembrie, cand compania ieftinise benzina cu 3 bani/litru. Rompetrol incearca sa faca mai multi bani de Sarbatori, scumpind benzina si motorina cu 6 bani/litru, tot incepand de marti. Astfel, litrul de benzina Efix 95 costa 5,04 lei/litru, iar benzina Alto 101 este 5,7 lei/litru. Motorina Efix Diesel costa 4,98 lei/litru, iar motorina Diesel Alto 55 se vinde cu 5,32 lei/litru. La fel ca si in cazul Petrom, preturile carburantilor comercializati in statiile Rompetrol Downstream pot varia cu +/- 5% fata de preturile de referinta.
Ultima modificare a pretului carburantilor a fost operata de Rompetrol pe 15 decembrie, cand compania scumpise motorina cu 5 bani/litru. Nici evolutia pretului petrolului de pe pietele internationale nu ne ajuta! Potrivit ultimelor date, petrolul se apropie din nou de pragul de 100 de dolari pe baril pe bursa americana. Ceea ce va duce la o noua scumpire in primele luni ale anului 2011. Cum se stie, la aproximativ 3-4 luni de la cresterea petrolului pe pietele internationale creste si pretul gazelor, dar asta va fi dupa ce va trece iarna aceasta, insa la iarna viitoare pretul actual al gazelor se estimeaza ca va creste cu 15-20%.
De asemenea, se scumpeste pretul gigacaloriei, datorita majorarii preturilor la termocentrale, chiar daca Guvernul anuntatse ca in aceasta iarna nu se va scumpi incalzirea in apartamente. Este preconizata o crestere de 4-5% deja peste limita de suportabilitate. Nici cei ce aleg sa se incalzeasca cu curent electric nu stau mai bine. Electricitatea se scumpeste si ea cu 3-5%, pe sest, dupa cum ne anunta ziarul Bursa. Cat despre apa de la robinet, creste si pretul apei menajere cu 6-7%. Motive pentru care si alte servicii se cumpesc. O veste buna ar fi ca se preconizeaza o scadere de ansamblu pentru Internet, telefonia fixa si cesterea ofertelor avantajoase epntru telefonia mobila.

Toate aceste scumpiri la combustibili si gaze naturale vor contribui la o crestere in lant - dupa deja cunoscutul principiu al Dominoului - la alimente si la produsele de baza, in asa fel incat cosul zilnic pentru o familie se va diminua considerabil, sub pragul saraciei. Motiv pentru care analistii se asteapta la miscari "de-a dreptul tectonice" in miscarea sindicala. Altii, dimpotriva, sustin ca romanii sunt obisnuiti sa indure si nu vor iesi in strada ci vor prefera sa nu plateasca, sa fie debransati, sa manance mai putin si mai prost si sa nu se mai deplaseze cu autoturismele.
Calculul specialistilor arata ca pentru a face fata noilor scumpirivenitul mediu pentru o familie de trei persoane care locuieste in trei camere ar trebui sa fie 1.900 ron pentru un traiusor peste limita saraciei, in caz ca nu are de platit rate la banci.O familie cu 4 persoane in 3 camere are nevoie de 2.150 ron, iar o familie de 5 persoane de 2.350 ron. Acolo unde exista si batrani preturile cresc considerabil datorita medicamentelor, pensionarii dandu-si - conform studiilor - aproape intreaga pensie pentru medicamente si alte tipuri de tratamente.
In Romania, in schimb, venitul net pe familie din 2010, odata cu taierea salariilor si a modificarii pensiilor, a cresterii sonajului a ajuns la 1.500 ron, iar intr-o familie din trei doar un membru este angajat si castiga bani. Din 2011 se preconizeaza ca la 2 familii din 5 doar un membru aduce venituri.
Sursa : Agentia.org

0 Response to "Explozia preturilor in 2011 va scoate oamenii in strada"

Trimiteți un comentariu