GEORGE SOROS: China va avea un rol important in crearea NOII ORDINI MONDIALE


FT: Ce fel de abordare financiara trebuie sa adopte Obama cand va calatori in China luna viitoare?

GS: Cred ca acum este timpul, deoarece este cu adevarat nevoie de participarea Chinei la crearea noii ordini mondiale, o ordine mondiala financiara. Ei sunt un fel de membri reticenti ai FMI. Sunt prezenti, dar nu au o contributie prea mare, deoarece nu este institutia lor. Participarea lor nu este comensurabila… drepturile lor de vot nu sunt proportionale cu ponderea lor, deci eu cred ca este nevoie de o noua ordine mondiala la crearea careia trebuie sa participe si China si ei trebuie sa se implice. Ei trebuie sa o detina la fel cum, sa spunem, Statele Unite detin Washington Consensus, sistemul curent, si cred ca aceasta va fi o noua ordine mai stabila, una in care vor fi politici coordonate. Eu cred ca realizarea acesteia deja se desfasoara deoarece G20, conform evaluarilor reciproce, se misca efectiv in acea directie.

FT: Avand in vedere continua slabire a economiei Statelor Unite, au dreptate oamenii sa inceapa sa se ingrijoreze in legatura cu dolarul?

GS: Ei, da, bineinteles, iar dolarul este o moneda foarte slaba. Deci este o neincredere generala si o miscare din economii in active imobiliare. Chinezii continua sa aiba un mare surplus comercial iar ei inca preiau active imobiliare. Este o diversificare din active imobiliare ce sunt detinute in mod normal de bancile centrale in alte active imobiliare, in special in domeniul marfurilor. Deci, avem o crestere a aurului, o intarire a petrolului si intr-un fel, s-a micsorat cererea de moneda.

FT: Urmeaza sa fie un moment de rascruce, un moment in care dolarul va fi slabit in mod dramatic? Sau este doar o modalitate de a se desfasura?

GS: Atata timp cat renminbi este legat de dolar, nu vad ca declinul dolarului sa fie prea mare. Acum, bineinteles, intr-o oarecare masura este foarte util deoarece cu consumatorii din Statele Unite care fac mai multe economii si cheltuie mai putin, exportul poate fi modalitatea prin care sa se rebalanseze economia Statelor Unite. Deci, o cadere ordonata a dolarului este de dorit acum.

FT: Este nevoie, la un moment dat, sa scada si fata de renminbi? Este nevoie sa realizeze o noua valuta globala?

GS: Nu, cred ca la baza sistemul este daramat si este nevoie sa se reconstruiasca. Nu ne putem permite sa avem astfel de dezechilibre groaznice in sistemul financiar international. Deci, este nevoie de un nou sistem monetar si de fapt moneda Fondului Monetar International pentru a se realiza un sistem si cred ca Statele Unite considera in mod gresit ca va rezista folosirii cat mai largi a monedei FMI. Aceasta moneda poate fi foarte, foarte utila acum cand avem un deficit global de cerere. S-ar putea crea, de fapt, moneda, la nivel international, prin drepturile speciale de tragere, ceea ce s-a si facut. Am emis 250 miliarde de dolari si acesta este un pas foarte, foarte folositor, cu exceptia faptului ca tarile dezvoltate nu prea au nevoie de rezerve suplimentare, deci tot ceea ce pot face aceste tari este sa pregateasca magazinele si sa spuna avem atat in plus. Dar de fapt, ele nu pot folosi rezerva. Acum, eu cred ca ar putea fi folosita pentru a furniza bunuri publice globale. Tarile dezvoltate si-ar putea pastra alocarile in angajamente scrise care se cedeaza destinatarului dupa indeplinirea anumitor conditii.Problema este ca trebuie platit un pret pentru a folosi DST. Pentru moment este un pret foarte mic; este mai putin decat 0,5 pe cent, dar e totusi un cost, deci cineva trebuie sa il plateasca si cred ca deocamdata avem mijloacele sa o facem deoarece FMI are reserve foarte mari de aur – pastrate la preturi foarte mici – si s-a decis sa se foloseasca aceste rezerve de aur pentru beneficiul tarilor mai putin dezvoltate. Deci FMi ar putea de fapt sa stimuleze costul pentru a plati DST…

FT: Folosind rezervele sale de aur?

GS: Si, de fapt, acest lucru se face. Nu s-a facut nici un fel de publicitate, dar am inteles ca in Instanbul a fost semnata o intelegere prin care cred ca Marea Britanie si Franta in momentul de fata au transferat 2 miliarde de dolari din DST-urile lor, sau mai bine spus, DST-uri in valoare de 2 miliarde de dolari, catre tarile in curs de dezvoltare, iar FMI primeste plata. Deci, este o modalitate ce deja se foloseste si se poate folosi si la scara mai mare.

FT: Si cum ramane cu ingrijorarea americanilor legata de faptul ca prin complicitatea la eliminarea dolarului ca moneda de rezerva globala va rezulta slabirea economiei Statelor Unite?

GS: Nu este neaparat in interesul nostru sa avem dolarul ca singura moneda mondiala deoarece pe masura ce economia mondiala creste este nevoie de o moneda suplimentara si, daca dolarul este acea moneda suplimentara, inseamna ca Statele Unite trebuie sa aiba un deficit cronic de cont curent. Si nu este cazul. Eu cred ca este si in interesul nostru sa reformam sistemul. Cred ca este o ajustare sanatoasa, chiar daca dureroasa, ajustare prin care lumea trebuie sa treaca.

FT: Daca America nu va lua parte la aceasta renegociere a finantelor globale, ce se va intampla? Care este cel mai rau scenariu pe care il inchipuiti?

GS: Ei bine, chinezii vor avea un joc dublu. Deja fac acest lucru. Deja au o intelegere de compensare cu Argentina si cred ca lucreaza la una cu Brazilia si veti vedea ca vor fi din ce in ce mai multe intelegeri bilaterale. Deci dolarul va ramane principala moneda internationala, dar va scadea folosirea sa. Deci cred ca o lume a relatiilor bilaterale este mai putin de dorit decat o continuare a unui sistem multilateral. Dar sistemul pe care il avem acum se prabuseste in momentul de fata, doar ca nu recunoastem aceasta inca si astfel trebuie sa cream unul nou si este momentul sa o facem.

FT: Cat de ingrijorat sunteti, in Statele Unite, de deficitul bugetar si de posibilitatea inflatiei?

GS: Ei bine, cu siguranta o scadere a dolarului este necesara pentru a compensa faptul ca economia Statelor Unite va ramane mai degraba slabita, va fi o piedica in economia globala. China va iesi la lumina inlocuind consumatorul american si, bineinteles, va fi un motor mai mic deoarece economia Chinei e mult mai mica. Deci, economia mondiala va avea cu un motor mai putin, deci va merge mai departe mai incet decat a mers in ultimii 25 de ani. Dar China va fi motorul ce o va conduce mai departe si Statele Unite vor reprezenta mai degraba o piedica printr-o cadere graduala a dolarului.

Deci va fi o cadere inceata a dolarului, o cadere gestionata a acestuia si va fi nevoie de o indreptare. In acest moment ar putea scapa de sub control si cu siguranta teama de inflatie va precede insasi inflatia.

Sursa: Saccsiv.wordpress.com

0 Response to "GEORGE SOROS: China va avea un rol important in crearea NOII ORDINI MONDIALE"

Trimiteți un comentariu