Big Brother: Guvernul îţi verifică vacanţele, conturile şi bijuteriile

Veniturile care nu pot fi justificate vor fi impozitate cu 16%

Guvernul a dispus înfiinţarea în cadrul ANAF a unui departament special pentru cercetarea cheltuielilor persoanelor care nu le pot justifica în raport cu veniturile, Codul Fiscal fiind modificat astfel încât să permită şi impozitarea veniturilor "de natură necunoscută" care depăşesc 50.000 de lei cu 16%.

Veniturile care nu pot fi justificate vor fi impozitate cu 16% 

Prin amendarea Codului Fiscal se urmăreşte fiscalizarea unor venituri nedeclarate de către o persoană fizică, venituri a căror natură nu este depistată prin control, dar dovedite prin cheltuielile efectuate de către respectiva persoană. "Persoanele fizice care nu şi-au declarat veniturile, iar în momentul controlului inspecţia fiscală nu poate depista natura, acestea vor fi impozitate cu 16%", a anunţat ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu.
Astfel, inspectorii ANAF vor utiliza metode indirecte care nu au putut fi folisite până acum, una dintre ele fiind metoda cheltuielilor efective care porneşte de la premisa că orice cheltuială are o sursă care trebuie, în consecinţă, impozitată. Metoda fluxurilor financiare presupune impozitarea persoanelor care fac încasări şi plăţi, dar nu declară venituri. În al treilea rând, metoda patrimoniului va fi folosită pentru persoane care nu au declarat venituri, "dar are elemente de creştere de avere".
Ialomiţianu a precizat că impozitarea va fi făcută doar dacă organele fiscale vor putea proba existenţa unor cheltuieli nejustificate prin prisma veniturilor. "Vor fi verificate persoanele cu venituri foarte mari. Dacă se constată că diferenţa dintre veniturile declarate şi situaţia fiscală personală stabilită pe baza metodelor indirecte este mai mică de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, atunci procedura se încheie, adică nu se va trece la impozitare (...) Organul fiscal trebuie să demonstreze prin probe ce cheltuieli s-au făcut. Cheltuielile sunt pe bază de probe, de documente", a spus ministrul.

La rândul său, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar a spus că decizia de azi a Guvernului va permite combaterea mult mai eficientă a evaziunii fiscale, prin intermediul unui departament specializat al Autorităţii. "Ne-am uitat în bazele de date şi am constatat că avem foarte multe firme sărace cu patroni foarte bogaţi care în decursul anilor au omis în mod deliberat să-şi înregistreze veniturile pe societate, iar cu banii sustraşi prin evaziune fiscală şi-au construit case, au plătit excursii sau au cumpărat bijuterii. Aceşti oameni sunt ţinta noastră, pe aceştia vrem să-i impozităm. Sunt oameni care nu au ridicat niciodată dividende, nu au avut profit sau salarii mari, dar au avut un nivel de trai peste media europeană", a spus Blejnar precizând că departamentul va putea investiga doar veniturile obţinute şi nedeclarate la fisc după data intrării în vigoare, adică 1 ianuarie 2011.

Conform estimărilor lui Blejnar, circa 200-300 de oameni ar putea fi cercetate în 2011 pe baza acestor modificări ale Codului Fiscal. În acest sens, pe 15 ianuarie va sosi în România o misiune de asistenţă tehnică din partea fiscului american, IRS, urmată de instituţia similară din Franţa, în luna februarie. Sursa : Realitatea.net

0 Response to "Big Brother: Guvernul îţi verifică vacanţele, conturile şi bijuteriile"

Trimiteți un comentariu