Regimul Basescu se va prabusi prin revolta populara

În urma cu 10 luni, când Traian Basescu câstiga la mustata, printr-o frauda de câteva zeci de mii de voturi, alegerile prezidentiale, nimeni nu si-ar fi putut îchipui ca matrozul va duce tata în pragul razmeritei înainte de sfârsitul lui 2010. Si totusi, scenele pe care le-am vazut azi în Ministerul Finantelor ne arata ca “temperatura” societatii românesti începe sa se apropie de cea din Decembrie 1989.

Protestele izbucnite spontan pe 13 octombrie în mai toate orasele mari ale tarii au o cauza cât se poate de simpla: bugetarii au primit azi fluturasii cu salariile micsorate (profesorii) sau cu sporurile taiate (angajatii finantelor) si au priceput în sfârsit unde i-au adus setea de putere a lui Basescu si incompetenta lui Boc. Sigur ca am putea comenta la nesfârsit pe seama faptului ca românul a demonstrat din nou ca mentalitatea sinistratilor de la inundatii e o problema nationala, si nu una locala, pentru ca si acum au realizat ca vine urgia abia când le-a intrat apa în case  si  mâna lui Boc în buzunar. Dar asta e irelevant, pentru ca, nu-i asa, oricum ne ia iarna pe nepregatite de 2000 de ani. Nu conteaza ca, de pilda, profesorii au stat cuminti ca tâmpitii când s-au anuntat reducerile salariale, si ca au iesit în strada abia luna asta, când au primit primele salarii micsorate, important e ca, în sfârsit, au iesit în strada.
Întrucât experienta din 1989 ne-a aratat ca si mamaliga explodeaza, si ca, în plus, când se produce bizarul fenomen toate fortele de ordine devin de negasit, indiferent cât de omniprezente ar fi fost cu o zi înainte, rezulta ca Basescu chiar are o problema. Sigur, înca mai poate conta pe “garda pretoriana” a serviciilor secrete, singurul domeniu unde s-a îngrijit sa nu se umble la salarii. Dar si oamenii aia au parinti, frati, veri, cumnati si, pe termen lung, sfârsesc prin a fi influentati de nemultumirea familiei, a prietenilor si a cunoscutilor. În plus, realizeaza si ei ca a lupta de partea pierzatoare într-un conflict de tipul unei revolte populare înseamna, automat, pierderea statutului social dobândit cu greu si, la limita, chiar a vietii.
Logic, îmi este greu sa cred ca amenintarile formulate azi de piticul Boc la adresa protestatarilor mai au vreo greutate. În momentul în care se va atinge masa critica, nimic nu va mai putea opri furia populara, iar lui Basescu si Boc le va mai ramâne doar elicopterul. Care stim deja ca nu ajunge prea departe. Asa ca singura solutie pe care o mai au la dispozitie, daca vor sa evite soarta lui Dinca si Postelnicu (refuz sa cred ca i-ar mai putea ajunge destinul Ceausestilor în România totusi europeana a anului 2010) este sa arunce prosopul. Pâna nu este prea târziu. Sursa :Optimvs.wordpress.com

0 Response to "Regimul Basescu se va prabusi prin revolta populara"

Trimiteți un comentariu