Televizorul te ucide

1. Televizorul te face mai inactiv. Cercetatorii sugereaza ca privitul la televizor este o modalitate „fatala” de a-ti petrece timpul. Conform unui studiu recent publicat in Journal of the American Heart Association, indiferent de timpul petrecut in sala de gimnastica, fiecare ora petrecuta in fata televizorului mareste riscul de a muri de boli de inima. Cercetatorii australieni au studiat un numar de 8.800 adulti, barbati si femei, timp de 6 ani, si au ajuns la concluzia ca fiecare ora petrecuta in fata televizorului inseamna o crestere cu 11% a riscului de deces din orice cauza, o crestere cu 9% a riscului de deces din cauza cancerului si o crestere cu 18% a riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Astfel, prin comparatie cu oamenii care s-au uitat la televizor mai putin de doua ore pe zi, cei care s-au uitat patru sau mai multe ore pe zi au avut un risc mai mare cu 46% de a muri din orice cauza si un risc cu 80% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Acest lucru a fost valabil si pentru persoanele care nu fumau, erau slabe, aveau regimuri sanatoase de viata, tensiune arteriala joasa si colesterol mic.
2. Televizorul te face mai betiv. Televizorul te poate determina sa bei mai mult. Conform unui studiu publicat in revista Alcool si Alcoolism, cand vine vorba de bautura, suntem foarte susceptibili in legatura cu ceea ce vedem la televizor. Pentru a descoperi daca emisiunile pe care le privim ne influenteaza obiceiul de a consuma bauturi alcoolice, cercetatorii au adunat 80 de studenti de sex masculin cu varste intre 18 si 29 si i-a pus intr-un decor asemanator unui bar unde au urmarit filme si reclame tv. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca barbatii care au urmarit filme si reclame in care alcoolul a fost evident recomandat au cerut imediat un pahar de bere sau vin si au consumat in medie 1,5 mai multe pahare decat cei care au urmarit filme si reclame in care alcoolul a fost recomandat de mai putine ori.
3. Televizorul mareste riscul de a ramane insarcinata. Conform unui studiu publicat in revista Pediatrics, adolescentele care au urmarit multe emisiuni cu continut sexual au fost predispuse de doua ori mai mult sa ramana insarcinate. O data pe an timp de trei ani, cercetatorii de la Corporatia Rand au efectuat studii asupra a 1.462 de tineri – ce aveau varste intre 12 si 17 ani la inceputul studiului – cu privire la obiceiurile de a privi la televizor si comportamentul sexual. Baietii au fost intrebati daca au lasat insarcinata vreo fata iar fetele au fost intrebate daca au ramas insarcinate vreodata. Pentru a-si face o impresie asupra gradului de sexualitate continut de emisiunile pe care copiii le urmareau, cercetatorii i-au intrebat daca si cat de des au urmarit anumite programe. Conform unui raport publicat in Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, un studiu a aratat ca cei care au privit la televizor doua sau mai multe ore pe zi si-au inceput mai devreme viata sexuala. Copiii – cu totii cu varste de 15 ani si mai tineri – nu avusesera contact sexual la inceputul studiului. Printre copiii ai caror parinti nu erau de acord cu sexul la adolescenti, aceia care s-au uitat doua sau mai multe ore pe zi la televizor au fost cu 72% mai predispusi sa-si inceapa viata sexuala pana la sfarsitul studiului. Cercetatorii au afirmat ca nu au fost surprinsi sa afle ca televizorul nu a avut niciun efect asupra copiilor ai caror parinti nu erau preocupati de problema sexului la adolescenti, din moment ce acei copii erau oricum expusi unui risc mai mare de a-si incepe viata sexuala.
4. Televizorul ne slabeste oasele. Conform unui studiu publicat in Journal of Pediatrics, orele petrecute de un copil in fata televizorului pot cauza, mai tarziu, osteoporoza. Pana la varsta de 25 de ani, acumulam tesut osos ca intr-un fel de cont de economii. Cu cat acumulam mai mult tesut osos cand suntem tineri, cu atat avem mai putine sanse sa suferim de osteoporoza. Pentru a vedea daca privitul la televizor poate avea vreun impact asupra cresterii oaselor la copii, cercetatorii au urmarit timp de patru ani un numar de 214 copii cu varsta de 3 ani. Inaltimea si greutatea copiilor erau verificate la fiecare patru luni, impreuna cu nivelurile lor de activitate. La fiecare verificare, parintii erau intrebati despre obiceiul copiilor de a privi la televizor. Cu cat copii se uitau mai mult la televizor, cu atat tesutul osos se dezvolta mai putin, indiferent de cat de activi erau in afara acestor ore. 5. Televizorul ne diminueaza atentia. Un studiu recent a descoperit ca atunci cand televizorul este pornit – chiar daca este pe fundal – parintii interactioneaza mai putin cu copii lor. Conform unui raport publicat in Child Development, pentru a afla mai multe despre efectele televizorului, cercetatorii au adus la un centru de studiu 51 de sugari si copii mici, fiecare dintre ei fiind insotit de un parinte. Parintii si copii au fost supravegheati o jumatate de ora intr-un loc de joaca fara televizor, iar dupa aceea inca o jumatate de ora cu televizorul pornit pe un program pentru adulti cum ar fi emisiunea “Jeopardy!”. Cand televizorul a fost pornit, parintii au petrecut cu 20% mai putin timp vorbind cu copiii lor. Cand parintii acordau atentie copiilor lor, calitatea interactiunilor era scazuta: cu un program mergand pe fundal, parintii erau mai putin activi, atenti si receptivi cu copiii lor.
Sursa : Saccsiv.wordpress.com

0 Response to "Televizorul te ucide"

Trimiteți un comentariu