Cel mai mare buget pentru Pentagon, dupa cel de-al doilea razboi mondial

Cele doua camere ale Congresului Statelor Unite, au votat, in unanimitate, autorizarea bugetului Pentagonului pentru anul viitor, in valoare de aproximativ 725 de miliarde de dolari.

Cifra propusa include, pe langa bugetul de baza, si 158,7 miliarde de dolari pentru operatiuni straine, adica ocuparea Irakului si razboiul din Afganistan, scrie OpedNews. Bugetul aprobat este cel mai mare din 1945, anul in care s-a terminat al doilea razboi mondial. La o populatie estimata la 308 de milioane de persoane, bugetul de anul viitor ar insemna 2.354 dolari pe cap de locuitor.
Bugetul de anul trecut a fost de 680 de miliarde de dolari, cu o suma de baza de 533,8 miliarde de dolari, plus diferenta pentru operatiunile din Irak si Afganistan. In luna iulie Congresul a mai aprobat inca 37 de miliarde de dolari pentru razboaiele din Afganistan si Irak.
Institutul International pentru Cercetarea Pacii din Stockholm a estimat cheltuielile militare americane la 43% din totalul pe plan mondial. Bugetul pentru 2010 a reprezentat 47% din totalul pe plan mondial si 19% din cheltuielile federale.
Cu 2,25 milioane de angajati civili si militari, fara Garda Nationala si cei in rezerva, Departamentul Apararii este cel mai mare angajator din SUA, depasind lantul de hypermarketuri Wallmart, cu 1,4 de milioane de angajati, si Posta, cu 599.000 de angajati.
“Adauga cat cheltuie Securitatea Interna, Afacerile Veteranilor si departamentele Energiei, si ajungi la suma de 861 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2011, depasind toate bugetele natiunilor la un loc,” a declarat Todd Harrison, membru al Studiilor pentru Bugetele in Aparare.
Sursa : Ziare.com

0 Response to "Cel mai mare buget pentru Pentagon, dupa cel de-al doilea razboi mondial"

Trimiteți un comentariu