Lumea e la un pas de criza alimentară

Financial Times avertizează că întreaga lume este „periculos de aproape” de o nouă criză alimentară, în timp ce raportul bianual al ONU atrage atenția: „Comunitatea internaţională trebuie să rămână vigilentă la viitoare şocuri ale rezervelor alimentare.”

foodcrisis_400Raportul oferit de agenția ONU The Food and Agricultural Organization (FAO) avertizează că anul viitor se va simți o creștere în prețurile alimentelor, în special de către cei mai săraci oameni ai lumii. Raportul previzionează o creștere cu 11% pentru cele mai sărace țări și cu 20% pentru țările cu deficit alimentar din pricina veniturilor scăzute. La ora actuală, conform estimărilor ONU, un miliard de oameni din întreaga lume suferă de foamete. Acesta este cel mai mare număr înregistrat vreodată în istorie.
Criza estimată ar putea rivaliza cu cea din 2007-2008. Cauzele principale sunt scăderea stocurilor de cereale, datorată condițiilor meteo-hidrologice fără precedent, restricționarea exporturilor și un dolar scăzut care a favorizat inflația. Dacă untul a ajuns la cel mai mare preț din istorie, zahărul este la un record al utimilor 30 de ani, în timp ce prețul la grâu sau porumb a crescut cu 40% anul acesta. La cerealele majore, producția anului viitor va trebui să se dezvolte, pentru a face față cererii și pentru a suplini rezervele mondiale consumate.
Se estimează că importurile de produse la nivel mondial vor fi cu 15% mai mari decât în 2009, depășind pragul de 1000 de miliarde de dolari. Ar fi a doua oară în istorie când se întâmplă asta, după ce în 2008 valoarea importurilor de alimente la nivel mondial a fost de 1.031 miliarde de dolari, un record absolut la vremea respectivă. Prin comparație, în perioada 1997-2007 valoarea importurilor era la jumătate, nedepășind 500 de milioane. „Preţurile sunt periculos de aproape de nivelul din 2007-2008″, a declarat Abdolreza Abbassian, economist al FAO. Astfel, lumea ar trebui „să fie pregătită” pentru preţuri şi mai mari începând cu anul viitor, se arată în raportul Food Outlook.

Profesorul Alyson Warhurst, director al Maplecroft indică importanța alimentelor: „Securitatea alimentelor este o chestiune geopolitică critică și un factor important pentru investitorii interesați de riscul național, de afacerile cu alimente și alte produse agricole care depind de un lanț de aprovizionare și investiții străine directe.”

Beijingul ia în considerare controlarea preţurilor la produsele de bază în vederea scăderii inflaţiei. Moscova a suspendat livrările externe de grâu sesizând pericolul ca acestea să fie insuficiente pentru a acoperi cererea internă a statului. Pe 22 octombrie a.c. ONU avertiza asupra situației din Coreea de Nord, țară care îndrepta spre o nouă fază e crizei alimentare „cronice”. Un top al țărilor cu cel mai mare risc indică Afganistan, Congo, Burundi, Eritrea sau Sudan pe primele 5 poziții. La polul opus se află țări precum Finlanda, Suedia, Danemarca, Canada sau SUA. Sursa : Semneletimpului.ro

0 Response to "Lumea e la un pas de criza alimentară"

Trimiteți un comentariu