FMI: Ţările cu deficit bugetar mare ar trebui să pregătească populaţia pentru austeritate

Statele cu economii dezvoltate care se confruntă cu deficite bugetare ridicate ar trebui să înceapă să pregătească cetăţenii pentru măsurile de austeritate de care va fi nevoie începând de anul viitor, a avertizat duminică John Lipsky, first deputy managing director al FMI, relatează agenţia Reuters,

Oficialul a arătat că ajustările necesare vor fi atât de semnificative încât vor impune restricţii asupra sistemelor de ajutoare de sănătate şi sistemelor de pensii, vor determina scăderea cheltuielilor publice şi introducerea unor măsuri de majorare a veniturilor bugetare din taxe, atât prin modificări ale politicii fiscale cât şi prin îmbunătăţirea administrării sistemului finanţelor publice, adică o mai bună colectare a impozitelor.
“Abordarea provocării fiscale este o prioritate cheie pe termen scurt, deoarece temerile legate de sustenabilitatea fiscală ar putea submina încrederea în relansarea economică. Deja am văzut că, în mai multe ţări cu niveluri excepţional de ridicate ale datoriei publice şi deficitului bugetar, primele de risc suveran (costul datoriei de stat – n.r.) au crescut puternic, punând presiune asupra ţărilor afectate şi crescând riscul de posibile deversări la scară largă”, a arătat Lipsky într-un discurs susţinut duminică la China Development Forum, la Beijing.
Pentru marile economii dezvoltate, menţinerea măsurilor de stimulare fiscală în 2010 este adecvată, însă consolidarea ar trebui să înceapă de anul viitor dacă se doreşte o relansare economică sustenabilă.
În primul rând, autorităţile ar trebui să înceapă să transmită clar populaţiei motivele pentru care revenirea la politici fiscale prudente este o condiţie necesară pentru susţinerea creşterii economice, a spus oficialul FMI.
Fondul Monetar Internaţional estimează că, prin creşterea dobânzilor reale, menţinerea datoriei publice la nivelurile de după criză ar putea reduce potenţialul de creştere economică al economiilor avansate cu până la o jumătete de punct procentual pe an.
În al doilea rând, instituţiile fiscale trebuie consolidate pentru a face faţă efectelor ajustărilor. Printre potenţialele măsuri aflate la discreţia guvernelor în acest sens se numără consolidarea legislaţiei de responsabilitate fiscală şi îmbunătăţirea sistemelor de colectare a taxelor şi impozitelor.
În al treilea rând, reformarea sistemelor beneficiilor de stat, prin măsuri precum creşterea vârstei de pensionare, ar avea efecte fiscale favorabile pe termen lung, fără a afecta semnificativ cererea agregată pe termen scurt, a continuat Lipsky.
Oficialul FMI a descris o perspectivă sumbră a ajustărilor fiscale necesare pentru a ameliora problemele sistemelor finanţelor publice, notează Reuters.
Datoria generală guvernamentală brută a economiilor dezvoltate ca creşte de la o medie de 75% din Produsul Intern Brut la sfârşitul anului 2007 la 110% din PIB la finele anului 2014, presupunând că măsurile temporare anticriză vor fi retrase în următorii ani.
Reducerea indicatorului la media anterioară crizei de circa 60% din PIB până în anul 2030 ar necesita consolidarea balanţei structurale primare (înainte de plata dobânzilor) de la un deficit de circa 4% din PIB în acest an la un excedent de 4% din PIB în 2020, şi conservarea acestui nivel până în 2030.
“Acest obiectiv ar reprezenta în sine un efort uriaş, însă în fapt orice îmbunătăţire a balanţei în următorii ani va trebui să fie realizată înotând împotriva unui val deja crescând de cheltuieli pe beneficii de sănătate şi pensionare”, avertizează Lipsky.
În plus, eliminarea treptată a măsurilor anticriză ar contribui cu numai 1,5% din PIB la ajustarea fiscală.
“Astfel, simpla menţinere a indicatorilor la nivelurile de după criză va necesita noi măsuri de politică fiscală“, a subliniat oficialul FMI. Sursa : Money.ro

1 Response to "FMI: Ţările cu deficit bugetar mare ar trebui să pregătească populaţia pentru austeritate"

  1. bluesky89 says:

    Activitatile ce compun Crima Organizata (prostitutia, proxenetismul, traficul de persoane,traficul de droguri, evaziunea fiscala, etc) au un caracter secret si bine organizat, din care cauza realizeaza un impact social deosebit de negativ in multe state el constituind “cancerul perfid” care vlaguieste puterea societatii, ameninta integritatea guvernelor, determina cresterea taxelor care se adauga la pretul marfurilor, pericliteaza siguranta si locurile de munca ale cetatenilor, aduce daune agentilor economici aflati in competitie, controleaza prin forta banilor sindicatele, in final realizand o puternica influenta in sfera economicului, socialului si mai ales politicului

    Grupurile politico-economice de inspiratie mafiota, cu legaturi în lumea interlopa, lupta de ani buni de zile sa controleze statul român.Istoria lor este lunga si porneste chiar dinainte de decembrie 1989. În atâtia ani au ajuns sa controleze oameni politici din toate partidele, oameni din politie, din procuratura, si, din pacate din justitie. Aceste grupari mafiote n-au aparut peste noapte si au mai încercat sa preia controlul ori de câte ori au simtit ca statul este slab. In acest moment au ajuns sa aibe putere sa fabrice si sa controleze dosare, sa declanseze anchete sau chiar sa le opreasca brusc Singura solutie pentru eradicarea acestui cancer social, este luarea de atitudine publica si exercitarea de presiuni asupra politicienilor alesi pentru a ne servi si reprezenta. Cu cat mai multi oameni isi cunosc si exercita drepturile date de Dumnezeu la libertate de constiinta si exprimare, cu atat mai greu le va veni acestor viermi gaunosi sa-si faca treaba lor murdara

    Principalele brate ale caracatitei mafiote din Romania sunt justitia si politia care sunt roase de cancerul coruptiei. Romania este raiul clanurilor de interlopi autohtoni protejati de justitie (care se afla sub papucul politicienilor corupti) si de politie.Inhaitarea politiei din Romania cu clanurile mafiote, cu interlopii, protectia, favorizarea si acoperirea lor este o realitate, este un fenomen de masa, in toata tara, inclusiv in judetul Arges. Politisti, procurori, judecatori, sunt "cumparati" sistematic ca sa serveasca mafia

    Crima organizata cauta in mod constant afaceri legitime care pot fi folosite ca o acoperire.În spatele unor firme din judetul Arges care ofera locuri de munca pentru tinere, se ascund de fapt retele specializate în racolarea de fete care sfârsesc prin a se prostitua.
    Aceste firme sunt folosite drept paravan, pentru a sustine activitati ilegale, pentru a spala banii, dar si pentru ca liderii mafioti sa fie vazuti drept antreprenori de succes.
    Pe langa aceste firme, in stransa legatura cu ele, in orasul Curtea de Arges exista mai multe grupari mafiote care actioneaza subversiv si conspirativ in tara si strainatate (grupari mafiote indestructibile conduse de politia mafiota locala, care invoca motivul necunoasterii in legatura cu aceste bande) si care cu complicitatea taximetristilor locali, racoleaza, transporta si plaseaza fete pentru prostitutie, fete care ulterior sunt traficate extern(cele mai multe in nordul Italiei)

    Conform datelor oficiale detinute de autoritatile italiene, in Roma 85% dintre prostituate sunt romance,in Milano 8 din 10 prostituate sunt romance. In Danemarca, Romania este tara cu cele mai multe prostituate si potrivit Europol, Eurojust, The Times, CNN, primul exportator de prostitutie din Europa este Romania.Fara complicitatea politiei, aceasta performanta negativa nu ar fi posibila

    jurnalul.ro/special/special/comisar-de-politie-sluga-unui-peste-502765.html
    ziarulprofit.ro/archives/14988
    evz.ro/detalii/stiri/comisar-sef-judecat-pentru-favorizarea-infractorului-952994.html

    Geert Wilders, parlamentar olandez: "România si Bulgaria ar trebui sa fie excluse din UE din cauza nivelului înalt de coruptie si nereguli care le fac nepotrivite cu calitatea de membru UE"

Trimiteți un comentariu