SUA au plasat 462 rachete Tomahawk in apropierea Chinei

Un submarin al Marinei SUA care a purtat decenii la rand rachete nucleare indreptate impotriva Uniunii Sovietice si apoi Rusiei si-a facut saptamana trecuta aparitia in apropierea Chinei. Nu a fost decat inceputul.

De trei ani, SUA si-a trimis submarinele in misiuni de recunoastere pe tot globul. Patru din optsprezece submarine nu poarta insa rachete nucleare Trident, ci pana la 154 de rachete de croaziera Tomahawk, capabile sa loveasca orice tinta in raza a 1600 de kilometri, potrivit Time. Submarinele care poarta rachete de croaziera sunt utile in eventualitatea unui Armageddon nuclear, Rusia ramanand principala lor tinta.
Cu toate acestea, China a fost alarmata pe 28 iunie, cand submarinul U.S.S. Ohio, incarcat cu rachete Tomahawk, a iesit la suprafata in Golful Subic din Filipine. Ingrijorarea chinezilor a crescut in aceeasi zi, cand alt submarin a aparut la Pusan, in Coreea de Sud. Oficialii de la Beijing au fost apoi informati ca alt submarin american, U.S.S. Florida, a aparut la baza Diego Garcia din Oceanul Indian.
In total, SUA si-a plasat nu mai putin de 462 de rachete Tomahawk in apropierea Chinei.
“S-a luat decizia de a suplimenta fortele noastre din Oceanul Pacific. Fara indoiala, China se va sesiza”, a declarat Bonnie Glaser, de la Centrul pentru Studii Strategice Internationale de la Washington.
Americanii isi arata coltii
Oficialii americani au negat ca ivirea celor trei submarine in vecinatatea Chinei ar transmite un mesaj autoritatilor comuniste din aceasta tara, sustinand ca a fost vorba de o simpla coincidenta.
Si China a adoptat un limbaj diplomatic vizavi de manevrele militare americane. “In prezent, aspiratiile comune ale tarilor noastre in regiunea Asia-Pacific vizeaza pacea, stabilitatea si securitatea regionala. Speram ca activitatile militare ale SUA sa fie in beneficiul pacii regionale, si nu contrare ei”, a spus Wang Baodong, purtatorul ambasadei chineze de la Washington.
In pofida declaratiilor oficiale, este aproape sigur ca gesturile americanilor vin ca reactie la cresterea capacitatii balistice a Chinei, care a ajuns la aproape 1000 de rachete.
“Sosirea submarinelor purtatoare de rachete Tomahawk este parte a unui efort mai larg de a ne intari pozitia in regiune. Ea trimite un semnal ca suntem hotarati sa fim un factor de stabilitate in regiune si ca nimeni nu trebuie sa ne ignore”, a conchis Glase. Sursa : ziare.com

0 Response to "SUA au plasat 462 rachete Tomahawk in apropierea Chinei"

Trimiteți un comentariu