Se pregăteşte China de război? Ample manevre militare ale Chinei în Marea Galbenă, pe fondul creşterii prezenţei americane în zonă

Armata Populară de Eliberare din China a efectuat o serie de manevre militare în Marea Galbenă la sfârşitul săptămânii, în plină tensiune între cele două Corei şi în pofida opoziţiei exprimate de Beijing faţă de exerciţii comune similare desfăşurate de SUA şi Coreea de Sud, relatează marţi agenţia spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres.
Manevrele s-au desfăşurat de sâmbătă, ‘în interiorul Mării Galbene’, potrivit ediţiei de marţi a cotidianului China Daily. Oficiul general de logistică al Armatei a coordonat exerciţiile, în cadrul cărora s-au utilizat patru elicoptere şi patru nave de război, încărcate cu tancuri şi alte tipuri de echipament militar.
Manevrele au avut ca obiectiv îmbunătăţirea ‘capacităţilor de apărare împotriva unor atacuri de la mare distanţă’ şi a transportului materialelor militare de luptă.
În acest context, Li Jie, cercetător în cadrul Academiei Militare Navale a Chinei, a recunoscut că manevrele Beijingului ‘nu sunt o simplă coincidenţă’, potrivit China Daily.
‘Aceste exerciţii sunt pline de sens în termeni practici, dată fiind situaţia actuală’, a spus expertul, deoarece manevrele s-au produs la numai cinci zile după ce Beijingul şi-a exprimat în mod public opoziţia faţă de exerciţiile comune prevăzute de SUA şi Coreea de Sud în apele sud-coreene.
‘Poziţia noastră este clară şi consistentă. Ne opunem faptului ca nave şi avioane de război străine să desfăşoare activităţi care să submineze securitatea Chinei în Marea Galbenă sau pe coastele ţării noastre’, a spus săptămâna trecută un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Qin Gang.
Coreea de Sud şi SUA organizează ample manevre militare în Marea Galbenă
Secretarul american al Apărării, Robert Gates, şi secretarul de Stat, Hillary Clinton, sunt aşteptaţi la Seul pe 21 iulie pentru discuţii cu omologii sud-coreeni, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell.
“Împreună, vor da aprobarea pentru o serie de exerciţii militare comune între Statele Unite şi Coreea de Sud, inclusiv noi manevre navale şi aeriene în Marea Galbenă şi în Marea Japoniei”, precizează Morrell.
“Exerciţiile, care vor avea loc în viitorul apropiat, au scop defensiv, dar vor transmite un mesaj de disuasiune Coreei de Nord”, precizează oficialul american.
SUA desfăşurară sute de rachete în zona Asia-Pacific
Pe 28 iunie, Statele Unite au trimis în Golful Subic din Filipine un submarin din clasa “Ohio”, dotat cu 154 de rachete Tomahawk, care pot atinge orice ţintă pe o rază de 1.600 de kilometri.
În aceeaşi zi, nava U.S.S. Michigan a sosit în portul sud-coreean Pusan, iar altă navă militară – U.S.S. Florida – a fost trimisă în Oceanul Indian, în insula Diego Garcia, unde se desfăşura un exerciţiu militar americano-britanic.
Practic, în apropierea Chinei au fost mobilizate, într-o singură zi, 462 de rachete Tomahawk americane.
“A existat o decizie de suplimentare a forţelor americane din Pacific”, explică Bonnie Glaser, analist la Center for Strategic and International Studies din Washington. “Este clar că Beijingul va observa manevrele”, subliniază analistul militar.
Manevrele par să fie parte a politicii administraţiei Barack Obama de a muta o mare parte a forţelor din Atlantic spre Pacific, în contextul în care în Asia par să fie cele mai mari ameninţări din secolul XXI. Mai multe state din regiune – Australia, Japonia, Indonezia, Coreea de Sud şi Vietnamul – au încurajat Statele Unite să reacţioneze la ceea ce ele consideră acţiuni agresive ale Chinei în regiune. În plus, Washingtonul este îngrijorat de numeroasele rachete – peste 1.000 – mobilizate de China în apropierea Strâmtoarei Taiwan.
Coreea de Sud a realizat o rachetă capabilă să atingă instalaţiile nucleare ale Phenianului
Seulul a realizat o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune, care îi permite să lovească instalaţiile nucleare sau militare din Coreea de Nord, a anunţat sâmbătă agenţia sud-coreeană Yonhap.
Agenţia pentru dezvoltarea apărării a început frabricarea rachetei sol-sol Hyunmu-3C, care are o rază de acţiune de 1.500 de kilometri, a adăugat aceasta, citând un oficial din cadrul apărării sub acoperirea anonimatului.
Racheta Hyunmu-3C ar fi capabilă să atingă unele regiuni din China, Japonia şi Rusia. Versiunea precedentă a Hyunmu avea o rază de acţiune de 1.000 de kilometri.
Potrivit unui acord cu Statele Unite, care dispun de 28.500 de militari în această ţară şi acordă protecţie nucleară Seulului în caz de război, Coreea de Sud trebuie să îşi limiteze rachetele la o rază de acţiune maximă de 300 de kilometri.
Dar Seulul are dreptul de a extinde raza de acţiune a rachetelor de croazieră în cazul în care capacitatea acestora nu depăşeşte 500 de kilograme.
Ţara vrea să se doteze cu rachete cu rază de acţiune mai lungă pentru a contracara ameninţarea sutelor de proiectile nord-coreene.
Militarii nord-coreeni dezertează de teama unui război
Numărul tot mai mare de militari din Coreea de Nord care trec ilegal în China sugerează o criză gravă a alimentelor în ţara condusă de Kim Jong-Il, precum şi posibilitatea ca regimul de la Phenian să se pregătească de o confruntare armată.
Recolta proastă şi prăbuşirea monedei nord-coreene, petrecută în 2009, au făcut însă ca ţara să treacă printr-o perioadă de restrişte fără precedent, ceea ce înseamnă că autorităţile au fost nevoite chiar să taie din raţiile militarilor, relatează Telegraph.co.uk.
Ca urmare, un număr tot mai mare de soldaţi nord-coreeni au început să dezerteze în China, ei povestind că au fost nevoiţi să supravieţuiescă cu tăiţei făcuţi din porumb şi că peştele şi carnea reprezintă produse de lux în ţara lor.  Dezertorii au mai dezvăluit că oficialii înalţi ai partidului de conducere şi ai forţelor armate fac stocuri de provizii. Asta ar putea indica că regimul de la Phenian se pregăteşte de o confruntare militară, atenţionează jurnaliştii britanici.
Fidel Castro prevesteşte un război nuclear
Liderul comunist cubanez, Fidel Castro, a vorbit săptămâna trecută timp de o oră, fără întrerupere, despre iminenţa unei confruntări atomice, în prima sa intervenţie televizată din ultimii trei ani, dedicată exclusiv politicii externe, la câteva zile după o rară apariţie publică.
Castro şi-a reiterat “îngrijorarea” în legătură cu posibilitatea ca relaţiile tensionate între Teheran şi marile puteri occidentale în privinţa programului nuclear iranian să conducă la izbucnirea unui nou război, de această dată nuclear, în Orientul Mijlociu, la instigarea Statelor Unite şi Israelului. Ulterior, conflictul s-ar extinde, în opinia acestuia, în Coreea de Nord, care se află, de asemenea, în colimatorul Statelor Unite.
Războiul va  implica, prin efect de domino, Rusia şi China, a mai prcizat Castro, care s-a lansat într-o suită de acuzaţii la adresa SUA şi a statelor europene, ce susţin politica Washingtonului faţă de Teheran. El i-a mai anunţat pe cubanezi că, urmare a războiului, sistemul economic mondial se va prăbuşi, va antrena căderea Statelor Unite, iar în lume se va instala haosul. În concluzie, a spus Castro, atât capitalismul, cât şi socialismul vor dispărea.
Castro a publicat, în ultimele săptămâni, mai multe materiale asupra acestui subiect în presa locală, fără să se refere vreodată la evenimentele din Cuba. Sursa : 2blackjack1.wordpress.com

1 Response to "Se pregăteşte China de război? Ample manevre militare ale Chinei în Marea Galbenă, pe fondul creşterii prezenţei americane în zonă"

  1. Blogger says:

    Order a professional Sparkling White Smiles Custom Teeth Whitening System online and get BIG DISCOUNTS!
    * Up to 10 shades whiter in days!
    * Results Guaranteed.
    * Better than your dentist.
    * Same strength Teeth Whitening Gel as dentists use.

Trimiteți un comentariu