Trupele de comando din Israel se antrenează în România pentru atacarea Iranului
Cei şase militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de luni făceau parte din trupele de comando ale Israelului care se antrenau în România, susţine comandorul Cristian Gherghe, citat de RL.
În elicopterul militar cu care militarii israelieni s-au prăbuşit în Munţii Bucegi (zona Fundata- Zărneşti) se afla şi un ofiţer român, care ar fi avut rolul de navigator. „Românul îi ajuta să citească hărţile, dar israelienii hotărau cât de mult se apropiau de versanţi. De obicei, pentru antrenamente, militarii israelieni aleg condiţiile meteo şi de teren cele mai grele şi cât mai asemănătoare cu relieful teatrelor de război ale Israelului. Cred că au fost aruncaţi în munte de curenţii de aer. La munte, curenţii de aer au direcţii foarte schimbătoare: pe un versant e soare, iar vântul are o anumită direcţie, care se poate schimba brusc pe celălalt versant, unde poate fi o ceaţă extrem de densă, iar direcţia vântului te poate arunca direct în munte, fără să poţi stăpâni elicopterul. Probabil că a fost ceaţă şi s-au apropiat prea mult de versanţi, iar curenţii de aer i-au izbit de stânci”, susţine comandorul inginer de aviaţie în rezervă Gherghe. „Militarii israelieni merg la limita extremă, ai ce învăţa de la ei. România a încheiat un acord cu Israelul pentru astfel de exerciţii, un acord perfect legal. În plus, Israelul plăteşte pentru că face antrenamente în România”, spune Gherghe. Comandorul este de părere că presa acordă prea multă atenţie accidentelor aviatice, „deşi în accidentele de circulaţie pe drumurile publice mor mult mai mulţi oameni, însă accidentele aviatice sunt mai spectaculare”.
Antrenamente pentru desant în Iran?
Elicopterul militar Sikorsky CN-53, cu care s-au prăbuşit cei şapte militari – şase israelieni şi un român, este de fabricaţie americană, al doilea ca mărime, special construit pentru desant şi recuperarea răniţilor. Este folosit în misiuni de căutare-cercetare şi recuperare în care sunt trimise trupele de tip comando. Elicopterul stă cam la doi metri de pământ şi militarii sar din el ca să-şi recupereze camarazii din teatrele de operaţiuni. Surse specializate în problemele militare ale Israelului spun că relieful Munţilor Bucegi, ales pentru antrenamente, ar semăna cu relieful dintr-o anumită zonă a Iranului.
Specialişti israelieni cercetează cauzele accidentului
Comisia de cercetare a cauzelor prăbuşirii elicoperului în Munţii Bucegi, numită de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, continuă investigaţiile împreună cu reprezentanţii Parchetului General şi cu experţi criminalişti. Lor li s-a alăturat o echipă de specialişti din Israel. Sunt luate în calcul trei ipoteze, şi anume: defecţiune tehnică, eroare umană, condiţii meteo nefavorabile.
În cursul zilei de ieri, echipe de salvamontişti s-au ocupat de recuperarea motoarelor elicopterului rămase agăţate de o stâncă. De asemenea, s-au ocupat de recuperarea rămăşiţelor militarilor morţi în acest accident. Şi-au pierdut viaţa locotenent-colonelul în rezervă Avner Goldman (48 de ani), locotenent-colonelul Daniel Shipenbauer (43 de ani), maiorul Yahel Kesnet (33 de ani), maiorul Lior Shai (28 de ani) , locotenentul Nir Lakrif (25 de ani), sergentul Oren Cohen (24 de ani) şi căpitanul Ştefan Claudiu Dragnea (31 de ani). În cursul zilei de ieri, în zona unde a avut loc accidentul au fost prezenţi oficiali ai Ambasadei Israelului la Bucureşti, între care s-a aflat şi ambasadorul David Oren, care a mulţumit autorităţilor române pentru profesionalismul echipelor care au localizat victimele şi epava elicopterului. Prin ordinul ministrului român al Apărării, astăzi, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţiuni, vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare a militarilor care şi-au pierdut viaţa în catastrofa aviatică din Munţii Bucegi.
Acord româno-israelian
MApN a trimis mai multe comunicate de presă potrivit cărora cooperarea militară dintre Israel şi România se face în baza unui acord semnat de ministerele Apărării din cele două ţări, la data de 29 mai 2000. Exerciţiul aerian comun româno-israelian”„Blue Sky 2010″, programat încă din 2009, are ca scop „antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor în zbor la joasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare şi evacuare medicală (tip MEDEVAC), fără executarea de trageri sau utilizarea muniţiei reale.”
Au respectat procedurile?
Prăbuşirea elicopterului a fost relatată şi de presa din Israel. Publicaţia Haaretz scrie că „este puţin probabil ca echipajul elicopterului prăbuşit în România – unde terenul este mai puţin familiar, muntos şi împădurit – să fi putut respecta procedurile israeliene la fel de strict cum ar face în Israel”. Publicaţia se întreba şi de ce Forţele Aviaţiei Israeliene se antrenau pe alt continent.
Iranul a decretat stare de război
Spăre sfârşitul lunii trecute, Teheranul a declarat stare de război la frontiera sa de nord – vest, forţele Garzilor Revoluţionare fiind comasate în regiunea Mării Caspice.
Autorităţile de la Teheran susţin ca Statele Unite şi Israelul se pregătesc să atace instalaţiile nucleare iraniene, forţele militare ale celor două state fiind concentrate în bazele militare şi aeriene din Azerbaidjan.
Anunţul a fost făcut în 22 iunie, de generalul de brigadă Mehdi Moini, comandantul Gărzilor Revoluţionare din zonă, care a precizat că “mobilizarea este un răspuns la prezenţa trupelor americane şi israeliene la graniţa de vest”. Moini a adăugat că o serie de state din vest alimenteză conflictele etnice pentru a destabiliza situaţia din regiune.
Conform agenţiei Debka, o serie de surse iraniene au indicat că Israelul ar fi transferat în secret un numar mare de bombardiere cu reacţie în bazele din Azerbadjan, prin Georgia, iar forţe speciale americane sunt concentrate şi ele în zonă, fiind pregătite pentru a declanşa un atac împotriva Iranului.
Sursa : 2blackjack1.wordpress.com
0 Response to "Trupele de comando din Israel se antrenează în România pentru atacarea Iranului"
Trimiteți un comentariu