Băsescu: Dacă SUA şi aliaţii lor atacă Iranul, Romania “va acţiona alături de aliaţii săi”

Şeful statului a declarat pentru presa niponă că România ar acţiona alături de SUA şi aliaţii lor strategici dacă se va decide o intervenţie în forţă împotriva Iranului, insă şi-a exprimat speranţa într-o rezolvare diplomatică a dosarului iranian.


Traian Băsescu a declarat într-un interviu pentru publicaţia japoneză Yomiuri Shimbun că se aşteaptă ca Parlamentul să ratifice trataele bilaterale semnate cu SUA privind instalarea celor 24 de interceptori din cadrul scutului american antirachetă înainte de summitul NATO ce va avea loc la sfârşitul acestui an la Lisabona.

Preşedintele Băsescu a anunţat la începutul lui februarie că România va găzdui elemente ale scutului american antirachetă, ce ar urma să devină operaţional, potrivit Washingtonului, până în 2015.

Şeful statului român a reiterat faptul că amplasarea interceptorilor pe teritoriul României nu constituie “o apărare împotriva Rusiei”. “Este un sistem defensiv împotriva unor ţări precum Iranul sau Coreea de Nord”, a completat Băsescu, care s-a aflat într-o vizită de de trei zile în Japonia.

Traian Băsescu a subliniat că România, în calitate de stat membru al Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene, “ar acţiona alături de aliaţii ei”. România s-a alăturat NATO în 2004, iar UE în 2007, precizează cotidianul nipon.

Totuşi, şeful statului şi-a exprimat speranţa că nu se va ajunge la o confruntare militară. “Ar trebui să aplicăm presiune economică şi politică, dar ar trebui totodată să continuăm un dialog diplomatic”, a adăugat Băsescu. Sursa : Adevarul.ro

0 Response to "Băsescu: Dacă SUA şi aliaţii lor atacă Iranul, Romania “va acţiona alături de aliaţii săi”"

Trimiteți un comentariu