Stenogramele secrete ale Vaticanului il leaga pe Papa de Mafia

Banca Vaticanului este acuzată de spălare de bani, poliţia confiscând în acest caz 23 de milioane de euro în luna septembrie. Operatiunile bancare sunt in stransa legatura cu Mafia, iar Papa Benedict este acuzat ca a patronat o parte din  aceste afaceri. Stenograme ale unor convorbiri telefonice inregistrare la ordinul procurorilor arata ca mafia italiana, alaturi de cea rusa si cea ucraniana, au patruns si in cetatea Vaticanului. In ceea ce-i priveste pe rusi ucrainieni, afacerile sunt controlate de fosti ofiteri KGB, d care nici Kremlinul nu este strain. Insuri Vladimir Putin este banuit ca are interferente cu acest domeniu.
Stenogramele secrete ale Vaticanului il leaga pe Papa de Mafia
Vaticanul numeşte sechestrul pe bunuri, impus de procurori in instanta suprema, ca o “neînţelegere” şi îşi exprimă optimismul că acuzaţiile vor fi retrase. Însă, procurorii au intrat recent în posesia unor documente, pe langa stenogramele amintite, care indică faptul că banca Vaticanului a ignorat în mod deliberat legile în privinţa eviaziunii fiscale “cu scopul de a ascunde proprietatea, destinaţia şi originea capitalului”. De asemenea, documentele confirmă suspiciunile procurorilor, conform cărora Vaticanul a servit ca acoperire pentru interesele oamenilor de afaceri corupţi şi ale mafiei.
Hârtiile dezvăluie informaţii despre două tranzacţii care nu au fost raportate: una în 2009, unde a fost folosit un nume fals, şi o alta în 2010 în care Banca Vaticanului a retras 650.000 de euro dintr-o bancă italiană, ignorând cererile băncii care dorea să afle destinaţia acetor bani. Noile acuzaţii au sosit într-un moment foarte prost pentru Vatican, care încă nu şi-a revenit după dezvăluirile recente conform cărora ar găzdui preoţi pedofili. O parte din aceste acuzatii se intrevedeau inca din septembrie 2010, cand a fost raportata oficial, frauda fiscala. Dupa uhnele surse, stenogramele convorbirilor telefonice ar arata ca supravegherea impusa bancii din vatican este mult mai veche, cel putin de la inceputul acestui an. Banca Vaticanului se distinge de celelalte prin faptul că are bancomate în limba latină, iar preoţii folosesc intrări lăturalnice pentru accesul în unităţi.
Cunoscută oficial drept Institutul pentru Opere Religioase (IOR), Banca Vaticanului a fost înfiinţată în timpul celui de al Doilea Război Mondial pentru a administra conturile ordinelor religioase, cardinalilor, episcopilor şi preoţilor. Acuzatia procurorilor ca mafia a ajuns la Vatican este deosebit de grava si se pare ca este doar varful aisbergului. Acestia par sa detina legaturi si trasee financiare care demonstreaza ca mafia tranzactiona banii prin banca Vaticanului, ii albea, dupa care un comision gras intra in conturile episcopilor si cardinalilor din consiliul financiar, iar o parte ajungea in conturi care ar putea avea legatura direct cu Papa Benedict.
Aceasta ar fi cea mai grava acuza adusa Papei, pe filiera unei afaceri ce-si are rasacinile in 2009. Ofiteri ai Unitatii de Informatii Financiare a Bancii Italiei au identificat tranzactii ce incalca legislatia italiana impotriva spalarii de bani, in conturi detinute la filiala San Pietro, una dintre cele mai importante filiale ale bancii. Ancheta a fost declansata ca urmare a demersurilor principalei institutii financiare din Italia, Bankitalia, Procuratura din Roma si Garda Financiara demarand o ampla ancheta privind o serie de „conturi lipsite de transparenta“ ce ar fi tranzitat IOR. Procurorii italieni cred ca ar fi fost incalcata legea 231/2007 care reglementeaza normele referitoare la spalarea de bani pe teritoriul Italiei, si destinata sa combata in principal operatiunile Mafiei. Anchetatorii Unitatii de Informatii Financiare a Bancii Italiei, seviciul secret de informatii in domeniul financiar al Italiei, cerceteaza depozite bancare prin care au tranzitat, in total, peste 180 de milioane de euro. Ancheta continua, iar procurorii au lasat sa se inteleaga ca marile dezvaluiri vor fi dupa Craciunul acestui an.
IOR a servit drept paravan pentru persoane fizice si societati ce au creat un flux financiar ilicit intre acesta si alte institutii de gen din Italia, dintre care unele sunt considerate o fatada pentru activitatile mafiei ruse si ucrainene, nu numai pentru mafia italiana. IOR gireaza conturile diferitelor ordine religiose si asociatii catolice si greco-catolice, organizatii care beneficiaza de imense donatii. Potrivit cotidianului englez „The Times”, actuala ancheta este cea mai importanta dupa actiunea legala din 1982, an in care a falimentat „Banco Ambrosiano” a carui actionar principal era Banca de la Vatican. Apoi, un tribunal a stabilit ca mafia se afla in spatele asasinarii, in 1982, a lui Roberto Calvi, presedintele Banco Ambrosiano, cunoscut drept “bancherul lui Dumnezeu”. Sursa : Agentia.org

0 Response to "Stenogramele secrete ale Vaticanului il leaga pe Papa de Mafia"

Trimiteți un comentariu