20 de şefi de state africane doresc înfiinţarea “Statelor Unite ale Africii” – VIDEO

Douăzeci de şefi de state africane, reprezentând peste o treime din totalul ţărilor de pe acest continent, au inaugurat, sâmbătă, la Dakar, controversatul monument intitulat “Renaşterea africană”, făcând apel la unitate şi la înfiinţarea “Statelor Unite ale Africii”, scrie Mediafax.

Preşedintele Senegalului, Abdoulaye Wade, a făcut apel la înfiinţarea “Statelor Unite ale Africii”, afirmând că “timpul decolării a sosit” pentru un continent tot mai curtat pentru bogăţiile subsolului şi pentru uriaşa piaţă potenţială de desfacere de un miliard de locuitori.
Ceremonia a fost însă perturbată de circa o mie de persoane, aparţinând partidului de opoziţie, care au cerut demisia şefului statului senegalez, în vârstă de 84 de ani, aflat la putere din anul 2000. Manifestanţii au criticat totodată costul colosal al acestei statui, ce a fost amplasată într-o ţară foarte săracă.
Monumentul are o înălţime de 52 de metri, depăşind celebra Statuie a Libertăţii de la New York, şi a fost construită de muncitorii nord-coreeni.
Artişti cunoscuţi, precum Akon şi Manu Dibango, dar şi personalităţi afroamericane, precum reverendul Jesse Jackson, au participat la acest eveniment.
Inaugurarea statuii “Renaşterea Africană” a marcat totodată punctul culminant al manifestărilor organizate pentru a celebra 50 de ani de independenţă a Senegalului, o fostă colonie franceză din Africa de Vest.
Statuia, reprezentând un cuplu african şi copilul lor, a avut un cost estimat la peste 20 de milioane de dolari şi este de acum comparată cu Turnul Eiffel din Paris, Statuia Libertăţii de la New York şi statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro. Sursa : Bataiosu.wordpress.com

0 Response to "20 de şefi de state africane doresc înfiinţarea “Statelor Unite ale Africii” – VIDEO"

Trimiteți un comentariu