O erupţie solară de pe 9 decembrie ar putea afecta câmpul magnetic al Terrei

Experţii NASA avertizează în legătură cu o nouă erupţie solară în perioada 8-11 decembrie, care ar putea avea consecinţe grave asupra Pământului, întrucât este posibil ca aceasta să afecteze câmpul magnetic al Terrei, transmite portalul Cybersecurity.ru, potrivit Agerpres. Sonda spaţială Solar Dynamics Observatory a monitorizat o serie de erupţii intense pe suprafaţa Soarelui în ultimele trei zile.
Referitor la noua furtună solară din data de 9 decembrie, savanţii spun că aceasta ar putea fi mai puternică decât cea din 4 decembrie şi va provoca perturbări magnetice pe scară largă pe Pamânt. Acest lucru înseamnă că, în zilele respective, persoanele sensibile la vreme pot prezenta o deteriorare semnificativa a stării lor de sănătate.
În timpul unei furtuni magnetice este posibilă dereglarea bioritmului corpului, creşterea numărului de accidente şi leziuni. Acest efect neobişnuit se explică prin schimbări în sistemul nervos central – creşterea timpului de reacţie la stimuli externi.
Cu toate acestea, bolile cele mai dependente de activitatea solară sunt afecţiunile cardiovasculare: boala coronariană, hiper- sau hipotensiunea arterială. Sistemul imunitar al oamenilor reacţionează diferit la furtunile magnetice. Dacă la unii se observă o rezistenţă mai scăzută la boli, la alţii, prin contrast, se simte o explozie bruscă de energie, o îmbunătăţire a stării de spirit şi mai multă eficienţă.
Furtunile solare intense pot provoca daune aparatelor orbitale şi sunt un pericol şi pentru astronauţi. În plus, există întotdeauna riscul deteriorării reţelelor electrice de pe Terra. Pentru protecţia în faţa eventualelor surprize din partea Soarelui, NASA a conceput proiectul “Solar Shield” – informaţia cu privire la activitatea solară este prompt prelucrată într-un centru de date. Primind din timp informaţii cu privire la posibilele furtuni solare, computerele ar urma să dezactiveze transformatoarele, excluzând astfel o eventuală avarie ca urmare a perturbărilor geomagnetice. Sursa : Romanialibera.ro

0 Response to "O erupţie solară de pe 9 decembrie ar putea afecta câmpul magnetic al Terrei"

Trimiteți un comentariu