Putin: Wikileaks este “umflat” pentru a servi apoi unor scopuri politice

Putin: Wikileaks este "umflat" pentru a servi apoi unor scopuri politice
Vladimir Putin a fost caracterizat în telegramele diploamţiei americane drept “masculul dominant” al politicii ruseşti, a fost văzut ca o persoana care are “căutătura unui ucigaş”, după cum spunea fostul comisar european Chris Patten, sau bănuit de Condolleezza Rice că ar deţine o avere de 40 de miliarde de dolari în conturi elveţiene, motiv pentru care şi-a căutat un succesor cât mai slab, pentru a nu fi urmărit de autorităţile statului după părăsirea Kremlinului.
Putin a raspuns la toate aceste informaţii publicate de site-ul Wikileaks în cadrul emisiunii lui Larry King, transmisă de CNN.
“Unii experţi cred că cineva “umflă” în mod deliberat site-ul Wikileaks. Sporirea autorităţii acestui site serveşte la utilizarea sa pentru atingerea scopurilor politice ale unor persoane. Aceasta este o teorie posibilă şi este opinia experţilor. Cred că nu este cazul şi cred că serviciile diplomatice ar trebui să fie mai atente cu aceste documente. Asemenea scurgeri au mai avut loc şi în alte perioade. Nu văd o catastrofă în asta”, a spus Putin.
În ce priveşte afirmaţia şefului Pentagonului, Robert Gates, cuprinsă într-una din telegramele Wikileaks, potrivit căreia Rusia este condusă de serviciile secrete, Putin a precizat ironic: “Cred că domnul Gates este un om bun şi un specialist deloc rău. Dar domnul Gates a fost unul dintre directorii CIA şi este acum secretarul Apărării. Daca se întâlmpă să fie şi expertul Americii în materie de democraţie, vă felicit.”
Actualul premier al Rusiei s-a arătat iritat de remarca lui Gates. “Cât priveşte democratia, aceasta este o dispută pe care o avem cu colegii americani. As vrea să amintesc că, de două ori în istoria SUA, alegerile prezidenţiale au fost câştigate de candidaţi care au obţinut un vot popular mai redus decât competitorii. Ce este democratic în asta?”, a spus Putin. “Când le spunem americanilor că au o problemă sistemică aici auzim: “Nu vă băgaţi nasul în afacerile noastre”. Vreau să-i sfătuiesc să nu-şi bage nici ei nasul în afacerile noastre”, a mai adăugat fostul preşedinte rus.
Rusia va riposta faţă de instalarea scutului antirachetă
“Nu Rusia este cea care îşi muta rachetele mai aproape de fontiera voastră; Statele Unite planifică să instaleze rachete lângă graniţele Rusiei”, a spus Putin cu referire la recentele informaţii despre mutarea unor arme nucleare tactice către frontiera estică a NATO.
Putem împărţi responsabilitatea asigurării în comun a securităţii Europei, însă ni se spune mereu “‘nu vrem să luam în calcul interesele voastre, vom face ce vrem.’ Prin urmare nu avem decât să vedem o ameninţare (în scutul antiracheta) şi să răspundem în mod corespunzător. Asta aş vrea să priceapă publicul american”, a spus Putin
Întrebat despre scandalul iscat de descoperirea celor zece agenţi ruşi din SUA, Putin a afirmat că aceştia erau agenţi adormiţi, care ar fi fost activaţi doar în situaţii de criză, în cazul întreruperii relaţiilor diplomatice cu SUA, şi că multe state au asemenea agenţi. “Modul nostru de acţiune diferă de cel al SUA. Slava Domnului că nici agenţii în cauză, nici alţi ofiţeri ruşi de informaţii nu au fost implicaţi în crearea de închisori secrete, răpiri şi tortura”, a ţinut Putin să loveasca în serviciile secrete americane.
Vladimir Putin a precizat că dosarul nuclear iranian este o problemă care exista de aproape două decenii şi că Iranul nu dispune de arma nucleară şi nici de rachetele cu care să ameninţe securitatea globală. “Nu văd nimic de care să ne temem aici, dar, în acelasi timp, cred că Iranul are dreptul de a avea un program nuclear, sub supravegherea organizaţiilor internaţionale”, a declarat Putin.
Premierul Rusiei a sugerat că, în privinţa gestionării crizei dintre cele două Corei, negocierile trebuie să implice statele din regiune, dar şi Rusia si SUA, fără a se oferi Chinei rolul principal, asa cum, în opinia lui Putin, a propus Departamentul de Stat al SUA. Sursa : Cotidianul.ro

0 Response to "Putin: Wikileaks este “umflat” pentru a servi apoi unor scopuri politice"

Trimiteți un comentariu