WikiLeaks a publicat lista secreta a locurilor sensibile pentru SUA in lume



Site-ul WikiLeaks a publicat o lista secreta a locurilor sensibile in lume pe care SUA vor sa le protejeze de atacuri teroriste pentru ca pierderea lor, potrivit Departamentului de Stat, “ar afecta in maniera semnificativa” securitatea americana.

Telegrama Departamentului de Stat, datata februarie 2009, cere reprezentantelor diplomatice americane sa recenzeze infrastructurile si intreprinderile in lume “a caror pierdere ar afecta in maniera semnificativa sanatatea publica, securitatea economica si/sau securitatea nationala a SUA”, relateaza AFP.

Potrivit acestei corespondente, “nu li s-a solicitat diplomatilor sa consulte guvernele locale pentru a stabili lista”.

In aceasta lista publicata in noaptea de duminica spre luni si care se refera la numeroase tari cu exceptia SUA, figureaza cabluri submarine de telecomunicatii, porturi, baraje, oleoducte si gazoducte, mine si intreprinderi care fabrica in special produse farmaceutice importante pentru sanatatea publica.

Lista, care contine sute de locuri si de infrastructuri sensibile, acopera toate continentele. Pe langa infrastructuri strategice, pe lista se afla canalul Panama, o mina de cobalt din Congo-Brazzaville, alte mine din Africa de Sud si America latina, precum si intreprinderi farmaceutice care produc vaccine in Danemarca, in Italia, in Germania sau in Australia.

Din Franta, precizeaza France Presse, lista contine grupurile farmaceutice Sanofi-Aventis, EMD Pharms, GlaxoSmithKline de la Evreux, din departamentul Eure, precum si grupul industrial Alstom si punctele de sosire ale cablurilor de telecomunicatii transatlantice, de la Plerin si Lannion, din departamentul Cotes d’Armor.

Alte obiective franceze sunt societatea farmaceutica Diagast, care produce reactivi pentru determinarea grupelor sanguine, si Sanofi Pasteur de la Lyon, care produce, precizeaza lista, vaccinuri impotriva rabiei.

De asemenea, sunt evocate doua locuri de sosire ale cablurilor submarine Americas-II – unul la Cayenne, din Guyana, si altul la Lamentin, in insula Martinica, care are statutul juridic de departament francez de peste mari.

Malcolm Rifkind, fost ministru al apararii si al afacerilor externe, sustine ca atitudinea WikiLeaks este “iresponsabila” in masura in care aceasta lista poate ajuta grupurile teroriste.

WikiLeaks, site-ul creat de australianul Julian Assange, specializat in publicarea de documente secrete, a inceput la 28 noiembrie difuzarea progresiva a 251.287 de telegrame diplomatice americane.

Scurgerile de informatii au provocat neliniste in numeroase tari, SUA calificandu-le drept ‘criminale’ si examinand posibilitatea de a-l actiona in judecata pe fondatorul site-ului.

Urmarirea lui Julian Assange, cautat pentru un caz de viol in Suedia, pare sa aiba “motivatii politice”, a apreciat duminica unul dintre avocatii sai, Mark Stephens.
Sursa : Ziare.com

0 Response to "WikiLeaks a publicat lista secreta a locurilor sensibile pentru SUA in lume"

Trimiteți un comentariu