Romanii, cobai pentru marile companii farmaceutice

Romanii, cobai pentru marile companii farmaceutice
Revista Vanity Fair scrie intr-un reportaj despre sutele de romani, rusi bolnavi, polonezi fara adapost si chinezi defavorizati care accepta sa se supuna testarilor de medicamente ale marilor companii internationale. Incotro se indreapta, in prag de 2011, globalizarea industriei farmaceutice si incercarea guvernului SUA de a tine in frau masina de profit letala?

Prescriptiile de medicamente omoara anual 200.000. Va scadea acel numar, din moment ce acum, majoritatea experimentelor nu mai sunt facute pe americani? Noii cobai sunt romani, rusi bolnavi, polonezi fara adapost sau chinezi defavorizati, in principiu, in toate tarile care au lacune in legislatie, sau unde agentia guvernamentala a SUA de protectie a consumatorului, Food and Drug Administration, nu ajunge, iar “greselile” sunt inchise in mormintele saracilor.  Niciodata nu v-ati fi gandit ca urmatoarele orase pot avea ceva in comun: Iasi, Romania (320.000 de locuitori); Megrine, Tunisia (24.000 de locuitori); Tartu, Estonia (100.000 de locuitori) si Shenyang, China (7.2 milioane de locuitori). Ei bine, nu se afla in niciun top pentru destinatii de vacanta, insa sunt cele mai frecvente locatii de unde americanii isi aleg cobaii.
  • Medicina mortala
Potrivit Vanity Fair,  zeci de orase din Europa, Asia sau Africa au fost puse pe harta oraselor pentru a gasi oameni dispusi sa se supuna unor testari clinice pentru noi medicamente si astfel sa convinga FDA sa declare medicamentele sigure si eficiente pentru americani.
In reportajul care analizeaza globalizarea industriei farmaceutice si esecul guvernului SUA de a tine in frau masina de profit letala, Vanity Fair declara ca in 20 de ani, numarul testarilor facute de americani in strainatate a ajuns la 2000%. Mii de testari au loc in tari unde exista concentratii mari de saraci, adesea analfabeti, care in unele cazuri semneaza formularele de acord cu o cruce. In Romania, de exemplu, au avut loc 876 de testari, in Ucraina 589. Cele doua destinatii care vor eclipsa intr-o zi chiar si Europa si SUA sunt insa China (cu 1.861 de testari) si India (cu 1.457).  In Romania, la Iasi, au fost realizate experimente de catre cercetatorii companiei GlaxoSmithKline, pentru a testa Avandia, un medicament pentru tratarea diabetului, asupra populatiei locale. Reprezentantii Glaxo s-au dus si in alte orase din Romania, precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Timisoara, dar si in orase din Letonia, Ucraina, Slovacia, Federatia Rusa, Polonia, Ungaria, Lituania, Estonia, Republica Ceha, Bulgaria, Croatia, Grecia, Belgia, Olanda, Germania, Franta si Marea Britanie. Sursa : 9am.ro

0 Response to "Romanii, cobai pentru marile companii farmaceutice"

Trimiteți un comentariu